Vakjury nomineert elf technieken voor innovatieprijs op ATH-beurs

Een vakjury van landbouwjournalisten heeft voor de Bronzen Sikkel 2024 elf noviteiten genomineerd. Deze innovatieprijs wordt uitgereikt op de AgroTechniek Holland (ATH)-beurs in het Flevolandse Biddinghuizen. De winnaar wordt bekendgemaakt op de eerste beursdag op woensdag 11 september.

Vakjury+nomineert+elf+technieken+voor+innovatieprijs+op+ATH%2Dbeurs
© Fedecom

Voor de zevende editie van de ATH zijn elf technieken genomineerd: Blauhoff met de Maxus all-in-one battery, Evers Agro met de Forest cultivator, Kemp Machines met de folierolhouder FRH en de Vers Gras Verdeler Dubbel (VGVD), Kverneland met de SKAi spotspray cameratechniek, Landkracht met de Rumex RXF-900 spotsprayer, New Holland met de IntelliSense, Slootsmid met de Major bemester, Smits met de E-Lampo, Vlaming met de Saphir Grindstar en tot slot WeeversNieuwstad met de elektrische beregeningspomp.

Op de vorige editie in 2022 won Kamps de Wild met de Nucrop de Bronzen Sikkel. In 2018 ging Agrifac met zijn AIC Plus-techniek er met de eerste prijs vandoor. In 2016 won Veenhuis met de Nutriflow en daarvoor kwamen John Deere Manure Sensing (2014), de Lely Vector (2012) en Kvernelands Geoseed (2010) als winnaars uit de verf.


Juryleden

De vakjury bestond dit jaar uit Gertjan Zevenbergen (AgriMedia/Landbouwmechanisatie), Gert Vreemann (Cumela/Grondig), Martin Smits (Trekker/Boerderij), Hessel Doornbos (Agrio/Trekkerweb.nl) en Job Hiddink (Nieuwe Oogst). Zij beoordeelden in welke mate de technieken vernieuwend en onderscheidend zijn voor de toekomst van de agrarische sector.


Bekijk hieronder de beschrijving van de elf genomineerden voor de innovatieprijs Bronzen Sikkel op de ATH 2024.


Blauhoff - Maxus all-in-one battery

Batterijoplossing voor agrarische en industriële energieopslag en back-upsystemen, voor het opladen van machines en werktuigen, peakshaving voor piekafvlakking en kostenbesparing, virtuele verzwaring van de stroomaansluiting, power back-up bij stroomuitval en voorzien van energiemanagementsysteem.


Evers Agro - Forest cultivator

Deelbare cultivator met twee rijen vaste tanden, waarbij de tweede rij in een etageframe zit en hydraulisch traploos hefbaar is. Daardoor is het mogelijk op twee werkdieptes te werken en afhankelijk van slip of trekkracht zelfregulerend via Isobus-aansturing de tweede rij tanden traploos uit te heffen.


Kemp Machines - VGVD

Vers Gras Verdeler Dubbel (VGVD) zorgt bij het voeren van vers gras aan dieren dat het gras midden op de voergang wordt gescheiden tussen het linker en rechter voerhek. Twee trommels draaien naar buiten, scheiden de bulten gras en verleggen het naar het voerhek aan twee kanten. Met een stuurventiel is het ook mogelijk beide trommels één kant op te draaien, wanneer het gras aan één kant wordt gevoerd.


Kverneland - iXter B veldspuit met SKAi spotspray cameratechniek

Deze techniek van Kverneland met pulsdoppen van Raven Industries samen met de onkruiddetectie van de camera's van SKAi levert gezamenlijk een spotsprayer op met veel mogelijkheden. Het systeem werkt op basis van camera's die het onkruid herkennen in een gewas. Wanneer ze het onkruid waarnemen, worden de juiste spuitdoppen boven het gewas aangestuurd, waardoor alleen het onkruid wordt bespoten met een herbicide.


Landkracht Agri - Rumex RXF-900

Spotsprayer die behalve voor grasland ook voor akkerbouwgewassen geschikt is. Planten worden herkend met Artifical Intelligence (AI). De werkbreedte is 9 meter, dopafstand 42 millimeter en de machine is voorzien van een elektrisch in hoogte verstelbare spuitboom. Er zitten zes camera's op voor nauwkeurige herkenning, verlichting voor langere werkdagen en steunwielen met verstelbare spoorbreedte voor werken in beddenteelt.


New Holland - IntelliSense

Dit systeem levert hogere productiviteit, baalkwaliteit, bespaart brandstof en biedt bestuurderscomfort door belangrijke functies van de trekker en BigBaler-balenpers combinatie te automatiseren. Door de trekkerbesturing door een LiDAR-sensor aan de voorkant van het cabinedak proactief te automatiseren, biedt dit verlichting voor de bestuurder, betere baalkwaliteit en verhoging van de productiviteit.


Slootsmid - Major bemester

Bemester met drie met elkaar in verbinding staande Slootsmid mini-exactverdelers, waardoor een gelijke drukverdeling over alle uitlopen ontstaat en met een exact gelijke verdeling ook lage giften kunnen worden uitgereden. De bemester heeft een werkbreedte tot 9,4 meter en de slangen van 50 millimeter hebben een hoge verwerkingscapaciteit.


Smits - E-Lampo

Een kant-en-klare 100 procent elektrische plug-and-play-pompoplossing voor schoon water in een weersbestendige behuizing. Het is een oplossing voor elektrisch beregenen of het verhogen van de waterdruk en een alternatief voor een pompoplossing in een vaste, permanente opstelling.


Vlaming Groep - Saphir Grindstar

Grondbewerkingsmachine met twee rijen passief aangedreven rotors. Bewerkt grond en gewasresten tot een werkdiepte van 0 tot 2 centimeter dankzij een paralellogramgeleide ophanging. Kostenbesparend door minder herbicidengebruik en heeft een hoog rendement door hoge rijsnelheden van 12 tot 18 kilometer per uur.


WeeversNieuwstad - Elektrisch beregenen

Volledig elektrisch beregenen door een elektrische bootpomp in oppervlaktewater of bronpomp om water onder druk naar een beregeningsinstallatie te voeren. Door de elektrische en hydraulische aandrijving is er nauwelijks drukverlies in de machine.

De ATH vindt dit jaar plaats van woensdag 11 september tot en met zaterdag 14 september op het Walibi-evenemententerrein in Biddinghuizen. De beurs is dagelijks te bezoeken van 10 uur tot 17 uur.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer