Voeren CCM verlaagt ammoniakgehalte in varkensstal

Bij varkenshouders die CCM voeren, registreerde de Slimme Stal-sensor een lager ammoniakgehalte (NH3) dan wanneer dit niet gebeurt. Dat blijkt uit het project 'Verduurzamen varkenshouderij door samen te leren over stalklimaat'.

Voeren+CCM+verlaagt+ammoniakgehalte+in+varkensstal
© Twan Wiermans

Ligt er een relatie is tussen het stalklimaat en de technische resultaten van de varkens? Kunnen we data over het stalklimaat vertalen naar praktische handvatten? Dat zijn de vragen die de basis vormen in het project Verduurzamen varkenshouderij door samen te leren over stalklimaat'.

Het project startte in 2022 en duurde een jaar. Het is uitgevoerd bij tien StarFarmers in provincie Gelderland. Drie daarvan hebben een gesloten bedrijf, één een vermeerderingsbedrijf en zes een bedrijf met vleesvarkens. De tien StarFarmers hadden al een Slimme Stalsensor en in het kader van het project werd daar nog een tweede bij geplaatst.

'We keken naar het verbeterpotentieel per deelnemer met het oog op diergezondheid, dierenwelzijn en de resultaten', verduidelijkt Kristel Mulder van Connecting Agri & Food. Zij zorgde voor de analyse van de data van de realtimemetingen in het Slimme Stal-dashboard.

Het project geeft varkenshouders handvatten voor managementoptimalisatie

Kristel Mulder, Connecting Agri & Food

Plek tweede sensor

Waar de tweede sensor werd opgehangen, was afhankelijk van de veehouder en vraagstukken die speelden op het bedrijf. Klimaatadviseur Thomas Kruders van DLV Advies, stelde samen met elke deelnemer de doelstellingen voor het project op.

Zo hing bij een van de gesloten bedrijven de extra sensor bij de gespeende biggen. Een vleesvarkenshouder die onlangs nieuw had gebouwd, wilde graag meer zicht hebben op het verschil tussen de oude en nieuwe stal. Kruders begeleidde de varkenshouders tijdens het project en besprak met hen de inzichten.


Bij een van de varkenshouders werd de extra Slimme Stal-sensor bij de biggen gehangen.
Bij een van de varkenshouders werd de extra Slimme Stal-sensor bij de biggen gehangen. © Connecting Agri en Food

Tijdens een afsluitend gesprek kwamen verbeterpunten uit het project op tafel. Dat eindresultaat is heel divers. Tussen bedrijven, maar ook tussen stallen en zelfs tussen afdelingen in dezelfde stal werden opvallende verschillen in stalklimaat gevonden. Die waren 's winters ook nog eens minder eenduidig dan in de andere seizoenen.


Zon op sensor

'Wij zagen bij een stal dat in de koudere maanden de temperatuur overdag snel zakte', blikt Mulder terug. 'Tijdens een bezoek viel op dat door de nieuw geplaatste ramen in de afdeling de zon 's middags op de temperatuurvoeler scheen. Verplaatsen van de voeler maakte het klimaat in de afdeling stabieler en daarmee aangenamer. Door continu meten worden dit soort opvallende variaties onderkend. Dan kun je ze ook oplossen.'

Op bedrijven met lage NH3- en CO2-waarden en minder temperatuurschommelingen hadden de varkens grotere spekdiktes en minder pleuritis en longafwijkingen. Dat ontdekte Mulder bij analyseren van de overallresultaten en de resultaten verdeeld over de zomer- en winterperiode. Bedrijven met gemiddeld lagere NH3-waardes hadden zomers ook minder uitval, zag ze.

Bedrijven met lage CO2-waarden in de zomer halen een hogere groei per dag dan bedrijven met hogere CO2-waarden. Ook dat blijkt uit de data-analyse. 'Uiteraard spelen er meer factoren een rol bij de prestatie van varkens, maar dit project onderschrijft dat stalklimaat daar een van is', concludeert Mulder.

'Stel je haalt 950 gram groei per dag, dan doe je het netjes', vervolgt de data-analist. 'Maar waar het eigenlijk om gaat, is het verbeterpotentieel. Welk resultaat kun je halen door het CO2-gehalte in de stal iets te verlagen. Bijvoorbeeld door iets harder te ventileren zonder dat er tocht ontstaat. In de praktijk zien we toch vaak dat er eerder te weinig dan te veel wordt geventileerd.'


Minder ammoniak bij zuur product

Bedrijven die CCM, een zuur product, voeren laten gemiddeld lagere ammoniakgehaltes zien dan bedrijven die geen zuurproducten voeren. 'Dat onderschrijft een gedachte die in de praktijk al langer leeft', geeft Mulder aan. Ze noemt dit effect interessant in relatie tot managementmaatregelen die kunnen worden genomen.

De relatie tussen stalklimaatparameters, het ventilatiesysteem en het materiaal waaruit de (tussen)wanden bestaan was ook onderzoek van het project. Bedrijven met betonnen wanden scoorden beter op de klimaatparameters ammoniak en temperatuur. Op bedrijven met combiroosters registreerden de sensoren vaak hoge ammoniakwaardes.


Klimaatdeskundige inzetten

'Bij een bestaande stal is de stalinrichting een gegeven. Als je een nieuwe stal bouwt of renoveert, dan geeft een goed ontworpen stal direct voordelen voor groei en gezondheid van varkens en natuurlijk de uitstoot', geeft Mulder aan. Betrekken van een klimaatdeskundige voor de de bouw van een stal van start gaat, kan waardevol zijn, geeft ze aan.

De relaties tussen verschillende klimaatomstandigheden en dierprestaties zijn complex. Het project geeft daarin meer inzicht, Dat biedt varkenshouders handvatten voor optimaliseren van stalsysteem en management, zegt Mulder. 'Vaak gaat het maar om kleine aanpassingen, zoals het anders sturen van de luchtstroom in de stal of optimaliseren van klimaatinstellingen.'


Klaar voor doelsturing

Het project bevestigt wat ook al uit eerdere onderzoeken van Connecting Agri & Food naar voren kwam, vervolgt Mulder. Namelijk dat een stabiel stalklimaat een positieve invloed heeft op de groei en de gezondheid van varkens.

De resultaten passen ook binnen de zoektocht om via kritische prestatie-indicatoren (KPI's) te sturen op doelen met aandacht voor dierwelzijn en -gezondheid. 'Praktisch zijn we klaar om meer te sturen op basis van gemeten waarden. Binnen de ketens waarmee we nu samenwerken doen we dat al volop.'


StalKlimaatIndex brengt verbeterpotentieel in beeld

Informatie over de kwaliteit van het stalklimaat heeft meerwaarde, zegt Kristel Mulder van Connecting Agri & Food. Voor de dieren, de resultaten en voor de ondernemer zelf, die toch vaak een groot deel van de dag in de stal doorbrengt. 'De uitdaging zit in hoe je die informatie onderdeel maakt van de dagelijkse bedrijfsvoering', zegt ze. Voor dat doel ontwikkelde Connecting Agri & Food de StalKlimaatIndex (SKI). Dat is een puntensysteem, waarbij per parameter (CO2, ammoniak, temperatuur en luchtvochtigheid) punten kunnen worden behaald tot een maximum van in totaal 1.000 punten. Door het indexgetal zien een varkenshouders in een oogopslag hoe het is gesteld met het stalklimaat en waar verbetermogelijkheden liggen. 'Ze krijgen knoppen om aan te draaien. Scoort een varkenshouder bijvoorbeeld op de index 700 punten, terwijl het streven 800 is, dan kan door verder in te zoomen op de data en te analyseren wanneer en waarom de streefwaarde niet wordt gehaald, achterhaald worden hoe het doel wel kan worden bereikt.' Mulder spreekt van 'zoeken naar verbeterpotentieel'. De StalKlimaatIndex is nu uitgerold in twee vleesvarkensketens. De eerste resultaten laten zien dat SKI vergelijkbare uitkomsten geeft als scores gegeven door klimaatdeskundigen. Met SKI kan een varkenshouders dus op een laagdrempelige manier zelf aan de slag met klimaatoptimalisatie. 'We hopen dat we op deze manier varkenshouders motiveren om, ook bij goede slachtprestaties, te blijven zoeken naar mogelijkheden om het nog beter te doen', motiveert Mulder.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    18° / 11°
    70 %
  • Dinsdag
    18° / 12°
    70 %
Meer weer