'Op zoek naar inspiratie voor een nieuwe column'

Ik ben onlangs gevraagd om bij een groep ondernemers te vertellen hoe ik tot mijn columns kom. Een korte vraag. Het antwoord blijkt moeilijker.

%27Op+zoek+naar+inspiratie+voor+een+nieuwe+column%27
© Dirk Hol

Het begin was lastig, omdat je toch als het ware laat zien wat er zich in je hoofd afspeelt. Je moet het maar durven, merkte ik toen. Kun je dingen wel schrijven? Wat zal iemand ervan vinden? Je laat ze toch zomaar even in je hoofd meekijken.

Door mijn columns van de afgelopen jaren eens terug te lezen, valt me op dat ze vaak een relatie hebben met het weer. Te nat, te droog, te warm of te koud. Eigenlijk is dat ook wat dagelijks de planning in de kwekerij beïnvloedt en waar je mee of tegen moet werken. Natuurlijk vermeld ik vaak wat ons in de boomkwekerij bezighoudt, zoals nu de vertakking en het omgaan met de gevolgen van het natte voorjaar.

Maar wat drijft me dan nog meer? Welnu, taal blijft voor mij een interessant onderwerp. Veel woorden of uitdrukkingen kennen een dubbele betekenis. Code oranje jaagt ons schrik aan, maar maakt ons ook ontzettend blij en trots. Een oranjemars in Duitsland klinkt toch weer anders dan een oranjemars in Noord-Ierland.

Als je het positieve uit een gebeurtenis haalt, ga je 'maar' waarderen

Han Fleuren, boomkweker in Koningslust

Het is droog, dat kan voor onze sector betekenen dat we eindelijk weer aan het buitenwerk kunnen beginnen, maar het kan ook betekenen dat de bomen dorst hebben.

'Aardappelstelen' kan het werk van een boer zijn, maar ook van een culinaire dief. Het kunnen zelfs de stelen van de plant zijn. We hebben er genoeg van is dan weer een grappig voorbeeld van iets waar we (te) veel van hebben of dat we er vanaf willen. Tot zover de inzage in mijn hoofd.

Ik leerde ooit van de Amerikaanse schrijver Tony Robbins de zin: 'It's not what life does to you, it's what life does for you'. Het lijkt op een uitspraak van mijn schoonvaders' moeder: 'Ik weet niet waarom het gebeurt, maar het zal vast wel ergens goed voor zijn.' Eigenlijk is het een gezegde wat je aanspoort iedere keer weer opnieuw te starten. Bekijk de situatie steeds opnieuw en kijk niet teveel terug.

Wat is het positieve wat je uit een voorbije gebeurtenis haalt? Ik merk dat je dan zelfs het woordje 'maar' gaat waarderen. Ik was verkeerd gereden, maar kwam langs erg mooie plekken. Ik was ziek, maar kon eindelijk eens mijn boek uitlezen.

Wat is nu dan mijn conclusie? Dat anders kijken naar gebeurtenissen en dit opschrijven in 2.150 tekens best leuk is. Zonder het te beseffen was de vraag om uitleg weliswaar moeilijk, maar het heeft wel weer voor nieuwe inspiratie voor deze column gezorgd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    18° / 14°
    85 %
  • Vrijdag
    18° / 11°
    50 %
  • Zaterdag
    16° / 12°
    80 %
Meer weer