Geen vergunningverlening Eilandspolder, tot onvrede van CDA

Provincie Noord-Holland doet momenteel niets aan vergunningverlening voor agrarische bedrijven rondom het Natura 2000-gebied Eilandspolder. Dat is vreemd, stelt het CDA. De natuur aldaar is immers verbeterd.

Geen+vergunningverlening+Eilandspolder%2C+tot+onvrede+van+CDA
© Nieuwe Oogst

Er is een toename van 2 hectare aan veenmosrietland, meer dan oorspronkelijk beschermd zou moeten worden. CDA-Statenlid Willemien Koning: 'In 2003, de referentiedatum voor de doelstellingen van de natuur, was er 0,2 hectare veenmosrietland in de Eilandspolder aanwezig. De oorspronkelijke doelstelling was 'behoud van kwaliteit en oppervlakte'. Daarmee zijn de natuurdoelstellingen voor dit gebied ruim gehaald.'

En dus zouden er volgens de Noord-Hollandse fractie van het CDA gestart kunnen worden met het afgeven van vergunningen. 'Dit is positief nieuws en naar onze mening zouden vergunningen verleend moeten kunnen worden. Wij willen weten of en wanneer de provincie hiermee start. Duidelijkheid is nodig voor de PAS-melders en andere bedrijven rond de Eilandspolder. Deze mensen zitten al ontzettend lang in onzekerheid.'


'Aerius beperkt boeren Eilandspolder'

Het CDA vreest dat het opnemen van het nieuwe veenmosrietland in de Eilandspolder in stikstofrekentool Aerius zorgt voor een extra beperkende werking voor omliggende bedrijven.

'Als de hoeveelheid stikstofgevoelige planten groeit, mogen bedrijven hierdoor dan opeens minder stikstof gaan uitstoten, ook al is de natuur juist verbeterd? Dat zou de omgekeerde wereld zijn. De communicatie is altijd dat wanneer het goed gaat met de natuur, dit ook een positief effect heeft op de vergunningverlening', stelt Koning.

Haar partij wil weten wat er in de Eilandspolder moet gebeuren om vergunningverlening weer van start te laten gaan en heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het provinciebestuur. Vorige maand had BBB ook al vragen ingediend over de Eilandspolder, een antwoord hierop is er nog niet.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
  • Zondag
    23° / 12°
    20 %
Meer weer