'Logisch plan' boeren Veluwezoom op losse schroeven

Twaalf boeren uit de gemeenten Rheden, Arnhem, Westervoort en Zevenaar hebben gezamenlijk een gebiedsplan gemaakt met als insteek hoe door middel van landbouw de natuur versterkt kan worden. Aanvankelijk was er toezegging voor financiële steun door provincie Gelderland via een speciale uitkering van het Rijk, maar dat gaat niet door.

%27Logisch+plan%27+boeren+Veluwezoom+op+losse+schroeven
© APA

De voorwaarden voor de financiering bleken niet te passen in de plannen van de Gelderse boeren. Dat is jammer, vertelt de Velpse melkveehouder Wilco Nieuwenhuis, een van de initiatoren van het gebiedsproces.

'Met elkaar hebben we een leuk, interactief proces doorlopen waar we met een groep van allerlei soorten boeren van hebben genoten. In het proces vonden we ruimte om tot een mooie samenwerking te komen tussen boeren, met de door ons gewenste diversiteit. Van zorgboer tot akkerbouwer en van biologische melkveehouder tot plankgasboer', zegt Nieuwenhuis.


Van gebiedsproces naar gebiedsbod

Het resultaat van het gebiedsproces 'Natuurinclusieve landbouw Veluwezoom-IJssel' was een gebiedsbod. 'We zijn denk ik een van de eerste boerencollectieven die zoiets hebben gemaakt. Het biedt voor elke boer in het gebied ruimte en perspectief. Het is eigenlijk een vreselijk logisch plan, maar de uitvoering is blijkbaar erg moeilijk.'

Individuele subsidies bedreigen de uitvoering van het gebiedsbod

Wilco Nieuwenhuis, melkveehouder

Financiering voor de plannen is geen gepasseerd station, stelt een woordvoerder van de Gelderse landbouwgedeputeerde Harold Zoet. De provincie verkent samen met de boeren of voor de uitvoeringsfase een aanvraag voor de provinciale GLB-regeling 'Samenwerking voor integrale gebiedsontwikkeling' kan worden ingediend.

'Voor deze regeling dient een samenwerkingsverband een gebiedsplan met bijpassende begroting in. Maar is er een onderverdeling welke partij welk deel hierin bijdraagt. De regeling biedt bijvoorbeeld zowel de optie om productieve investeringen individueel of als collectief aan te vragen als ook mogelijkheden voor kennisdeling, kavelruil en ontwikkelen van innovatieve concepten', legt de woordvoerder uit.

De provincie benadrukt dat het gebiedsbod van de twaalf boeren past binnen de eigen doelstellingen. 'De provincie heeft dit gebiedsproces de afgelopen jaren ook gestimuleerd en gefinancierd. Het leidde tot meer saamhorigheid onder de boeren en ze zijn gaan nadenken over hun bedrijfsvoering.'


Verkenning andere financiering

Met het gebiedsperspectief en de bedrijfsplannen als basis is de provincie, samen met de boeren, momenteel aan het verkennen hoe de uitvoeringsfase voor zowel het collectief als de individuele boer gerealiseerd kan worden. Inmiddels is er een coördinator aangesteld die een gebiedscooperatie op gaat zetten met de boeren en een aanvraag voor het GLB gaat indienen bij de provincie.

Toch is Nieuwenhuis namens de boeren niet tevreden met deze provinciale inzet. 'De provincie zet in op individuele subsidies per bedrijf, maar hoe meet je wie wat krijgt? Dat bedreigt de collectiviteit en uiteindelijk daarmee ook de uitvoering van het plan. Wat we nu missen is perspectief, geld en ruimte. Een collectief moet je juist steunen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    14° / 10°
    80 %
  • Donderdag
    14° / 8°
    75 %
  • Vrijdag
    16° / 8°
    50 %
Meer weer