Tsjechische conservatief leidt landbouwcommissie Europees Parlement

De Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling (AGRI) van het Europees Parlement heeft Veronika Vrecionová (ECR) dinsdag 23 juli verkozen tot commissievoorzitter. De conservatieve Tsjechische politica volgt de Duitser Norbert Lins (EVP) op.

Tsjechische+conservatief+leidt+landbouwcommissie+Europees+Parlement
© Europese Unie 2024

Lins is wel verkozen als vicevoorzitter, evenals de Roemeen Daniel Buda (EVP) en de Fransman Eric Sargiacomo (S&D). De Nederlandse Europarlementariërs die toetreden tot de AGRI-commissie zijn Bert-Jan Ruissen (ECR/SGP), Jessika van Leeuwen (EVP/BBB) en Anna Strolenberg (Groenen/Volt). Plaatsvervangers zijn Ton Diepveen (PvE/PVV) en Anja Hazekamp (GUE/PvdD).

Vrecionová zit sinds 2019 in het Europees Parlement en is sindsdien ook lid van de AGRI-commissie. Als voorzitter zit zij de commissie- en coördinatorenvergaderingen voor en vertegenwoordigt de commissie binnen en buiten het Europees Parlement. Bovendien heeft de voorzitter zeggenschap over stemprocedures en regels over de ontvankelijkheid van amendementen.


Soepel functioneren

De commissievoorzitters en vicevoorzitters vormen het bureau dat verantwoordelijk is voor het soepel functioneren van de commissie. Het commissiebureau heeft een ambtstermijn van twee en een half jaar, de helft van de zittingsperiode van het Europees Parlement.


• Luister ook: Brusselse Oogst-podcast 'Von der Leyen zet inkomen boeren hoog op de agenda '

Onder haar leiding zal de AGRI-commissie zich bezighouden met de toekomst van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). De laatste hervormingen in 2023 stuitten op veel kritiek van boeren en tuinders. Vooral de toename van bureaucratie leidde tot veel boerenprotesten.


Uitvoerbaarheid maatregelen

Naast het in gang houden van de verduurzaming van de land- en tuinbouw zal de landbouwcommissie moeten waken over de uitvoerbaarheid van maatregelen en een stabiel boereninkomen. Daarnaast maken Europese boeren zich zorgen over de toetreding van Oekraïne tot de Unie en de gevolgen daarvan voor de interne markt.

Na haar verkiezing tot voorzitter benoemde Vrecionová het schrappen van bureaucratie, het ondersteunen van kleine en middelgrote boeren en dierenwelzijn als haar speerpunten. Eerder pleitte zij al voor het invoeren van een begrenst maximum bedrag aan GLB-steun voor grote landbouwbedrijven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer