Campagne voor kruidenrijk grasland richting 10.001 hectare

Binnen de campagne '1001 ha' van LTO Nederland en Urgenda wordt binnenkort de 10.001ste hectare gezaaid. Inmiddels doet ruim 10 procent van de melkveehouders in Nederland mee. Vrijdag 2 augustus is het nieuwe zaaiseizoen gestart.

Campagne+voor+kruidenrijk+grasland+richting+10%2E001+hectare
© LLTB

De campagne die sinds 2020 loopt, heeft het doel om agrarisch ondernemers te stimuleren de omslag te maken naar biodivers grasland. 'Dit is positief voor de biodiversiteit en leidt tot een vermindering van de uitstoot van stikstof en kooldioxide (CO2)', aldus de initiatiefnemers.

Sinds de start van de campagne hebben bijna 1.500 melkveehouders meegedaan. Samen hebben zij zo'n 6.000 hectare kruidenrijk grasland ingezaaid. Dat is goed voor een besparing van 2,5 miljoen kilo stikstofkunstmest en 5 miljoen kilo CO2.

Boeren kunnen kruidenrijk grasland met een korting tot 150 euro aanschaffen. Door bijdragen vanuit bedrijven, overheden en particulieren kunnen melkveehouders in heel Nederland meedoen. Sinds dit jaar zijn er ook extensieve mengsels beschikbaar, met een dubbele korting.


Boeren tevreden

Melkveehouders zijn zeer te spreken over het zaadmengsel, blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. De melkproductie blijft gelijk, terwijl de kosten dalen. Daarbij is kruidenrijk grasland beter bestand tegen een periode van droogte.


Een rondvraag onder 1.500 deelnemers wijst uit dat zij gemiddeld al 40 procent van hun areaal kruidenrijk hebben gemaakt. Verder blijkt dat 78 procent van de boeren geen chemische gewasbeschermingsmiddelen meer gebruikt op de kruidenrijke percelen.

'We zijn blij met de korting vanuit het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), die 1.000 hectare bijdraagt aan het project, en de crowdfunding vanuit de maatschappij. Dat we binnenkort de 10.001ste hectare aantikken, is fantastisch. Mooi is ook dat gemeenten en provincies zich blijven aansluiten', besluit melkveehouder en initiatiefnemer Wilco Brouwer de Koning.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    14° / 8°
    75 %
  • Vrijdag
    16° / 8°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 8°
    10 %
Meer weer