Nog geld beschikbaar in 39 gemeenten voor kruidenrijk grasland

In 39 gemeenten, vier provincies en twee regio's is nog voldoende budget beschikbaar voor kruidenrijk grasland via de actie 1001ha. Bij deze actie kunnen boeren tegen korting zaaigoed aanvragen voor kruidenrijk grasland. Het project wordt gefinancierd met donaties van de deelnemende gemeenten en provincies.

Nog+geld+beschikbaar+in+39+gemeenten+voor+kruidenrijk+grasland
© Twan Wiermans

Boeren uit deze plaatsen kunnen voor 3 tot 6 hectare zaaigoed aanvragen. Dit is afhankelijk of gemeenten gedoneerd hebben of de provincie (of andere organisatie). De actie '1001ha' is een initiatief van LTO Nederland en Urgenda. Sinds april 2023 is LTO Noord ook betrokken bij dit initiatief. Samen hebben zij bijna 500.000 euro aan donaties opgehaald. LTO Noord noemt het project een mooie kans voor boeren om met kruidenrijk grasland te experimenteren. Het zaad is online te bestellen.

Kruidenrijk grasland heeft voor- en nadelen ten opzichte van Engels raaigras. LTO Noord zet dit op een rij: de melkproductie blijft gelijk, terwijl boeren kunnen besparen op de kosten van stikstofkunstmest. De vlinderbloemigen (klavers) die in het mengsel zitten, binden stikstof uit de lucht waardoor minder bemesting nodig is. Bovendien zorgt smalle weegbree voor vermindering van uitstoot van lachgas en minder nitraatuitspoeling.


Gezondere bodem

De kruidenrijke mengsels zorgen ook voor een gezondere bodem die beter water vasthoudt en daardoor beter bestand is tegen droogte. Ook de bovengrondse biodiversiteit is gebaat bij meer kruidenrijk grasland: driekwart van de deelnemende melkveehouders ziet veel meer insecten dan op de gewone graspercelen. Ook vogels gedijen goed op de kruidenrijke percelen.

LTO Noord wijst ook op nadelen. Kruidenrijk grasland vraagt een ander management. Zo komt het bewerken veel krapper en moeten boeren leren hoe dit in hun bedrijfsvoering past. Ook de aanschafkosten van het zaad liggen normaal gesproken een stuk hoger dan de normale graszaad mengsels, maar dankzij 1001ha zijn de kosten nagenoeg weer gelijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    14° / 8°
    75 %
  • Vrijdag
    16° / 8°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 8°
    10 %
Meer weer