Henri Willig naar 100 procent biologische merken

Zuivelverwerker Henri Willig wil overstappen op 100 procent biologische producten onder eigen merk. Dat meldt de organisatie in het MVO-jaarverslag 2022-2023 'Van Weide tot Winkel'. Ook wordt gewerkt aan een duurzamere veestapel, zoals rond levensduur, antibioticagebruik en weidegang.

Henri+Willig+naar+100+procent+biologische+merken
© René Eijsink

De kaas Hooidammer is al 100 procent biologisch en de Henri Willig-kazen zijn 20 procent biologisch. 'We willen stap voor stap alle kaassoorten onder eigen merk omzetten naar biologisch. Dit is ook afhankelijk van wat onze afnemers willen', zegt Erik Hollander, directeur marketing bij de Henri Willig Groep.

Henri Willig werkt met 24 reguliere melkveehouders en achttien biologische melkveehouders. 'We denken dat biologisch de toekomst heeft. We stimuleren onze gangbare veehouders die willen omschakelen met een afnamegarantie voor de biologische melk', stelt Hollander.

Het zuivelconcern neemt geen afscheid van gangbare ondernemers. Hun melk wordt op termijn verwerkt in producten voor privatelabel- en blancoproducten. Dit is ongeveer de helft van alle geproduceerde zuivel.


Hoge levensduur

De gangbare ondernemers boeren ook al duurzaam. Voor hen geldt het doel om in 2025 minder dan 1,4 dagdosering aan antibiotica per koe per jaar te halen. Dan moet de levensduur boven de 6,5 jaar per koe liggen en moeten de koeien meer dan tweehonderd dagen of 1.400 uur weidegang krijgen, staat in het MVO-jaarverslag.

In 2023 kwam de gemiddelde levensduur al op 6,55 jaar uit en lag het aantal dierdagdoseringen op 1,39 per koe per jaar. Volgend jaar worden op deze gebieden de nieuwe doelen vastgesteld voor 2030. Voor een aantal andere doelen is 2030 al het jaar waarin die moeten worden gerealiseerd.

De vijftien geitenhouders die melk leveren aan Henri Willig, werken volgens het puntensysteem van de Duurzame Geitenzuivel Keten om aan de duurzaamheidsdoelen te werken. Daarbij gaat het onder meer om levensduur, antibioticagebruik, imago en zorg voor bokjes.


Naar duurmelkende koeien

Op het eigen melkveebedrijf van Henri Willig in het Noord-Hollandse Katwoude wordt gewerkt met duurmelken. Bij de Jersey-veestapel is drie jaar geleden begonnen met één keer per twee jaar afkalven. Niet alleen omdat de periode rond het afkalven een kwetsbare periode is, maar ook hoeft het bedrijf zo minder stiertjes af te zetten.

Dit verloopt boven verwachting goed, weet Hollander: 'Het streven is nu om de koeien één keer in de drie jaar te laten afkalven.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    14° / 8°
    75 %
  • Vrijdag
    16° / 8°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 8°
    10 %
Meer weer