Biologische melkveesector realiseert hoger bruto-overschot
Het bedrag dat beschikbaar is voor vaste lasten is vorig jaar in de biologische melkveehouderij gestegen. Dat meldt Countus. In de gangbare melkveehouderij is het zogenoemde bruto-overschot juist fors gedaald. 'Wel blijft het overschot per hectare in de biologische melkveehouderij achter bij de gangbare sector', zegt Rick Hoksbergen van Countus.
Zowel gangbare als biologische melkveehouders realiseerden in 2021 een bruto-overschot van ongeveer 2.800 euro per hectare, meldt Hoksbergen. In 2022 steeg de biologische melkprijs minder hard dan de gangbare melkprijs, wat voor biologische melkveehouders geresulteerd heeft in een lager bruto-overschot.
Vorig jaar zakte de gangbare melkprijs, terwijl de biologische melkprijs met 6 cent per kilo steeg. Het voer/melksaldo per hectare kwam volgens Hoksbergen onder meer daardoor vorig jaar uit op 8.618 euro voor biologische ondernemers en op 5.070 euro voor gangbare melkveehouders.
Toch loopt de biologische melkveehouderij voor wat betreft het bruto-overschot per hectare nog minstens 600 euro achter op gangbare bedrijven. In 2023 was het bruto-overschot 3.310 euro voor de biologische sector versus 3.916 euro voor de gangbare sector.
Ecoregelingen
Een kleine 100 euro van deze achterstand wordt ingelopen door betaling van de ecoregelingen. Deze betaling vindt dit jaar plaats. Biologische bedrijven zitten standaard in de categorie goud, terwijl gangbare bedrijven in 2023 gemiddeld een lagere aanvulling op de subsidies vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid verwachten.
Ook verwacht Hoksbergen dat in de gangbare melkveehouderij zo'n 400 euro aan extra mestafzetkosten per hectare wordt gerekend. Hiermee wordt volgens hem de achterstand in het bruto-overschot per hectare grotendeels ingelopen.
Ruwvoerpositie
Hoksbergen ziet veel verschillen tussen bedrijven op basis van de ruwvoerpositie. In bedrijven op kleigrond wordt niet alleen meer melk per hectare gemolken, ook zijn de kosten voor de aankoop van ruwvoer beperkt tot 2 cent per kilo melk. Op bedrijven op veen- en zandgrond gaat het om 3 cent per kilo melk. Hier zijn de totale voerkosten opgelopen naar ruim 20 cent per kilo melk. Dat is 32 procent van de melkontvangsten.
Op de bedrijven op zandgrond wordt vaak een duurdere brok gevoerd als aanvulling op het ruwvoer van de schralere grond. Daarbij daalde het ureumgetal naar 14,5, terwijl ook op veengrond onder de 16 wordt gescoord. Dit geeft aan dat op een efficiënte eiwitbenutting wordt gelet.
Meer krachtvoer
Vorig jaar is op de biologische melkveebedrijven per koe 100 kilo krachtvoer meer gevoerd dan in 2022. Dit om per koe 150 kilo meer melk te kunnen produceren. Met een krachtvoerprijs die 96 procent van de melkprijs is, levert dit een kleine plus op.
Er blijft een belangrijke uitdaging liggen voor biologische bedrijven om het voersaldo per hectare te verhogen. Het produceren van drogestof met goede kwaliteit in een steeds extremer klimaat is lastig, weet Hoksbergen: 'Helaas zorgt het natte voorjaar en dus het laat starten met weiden, met uitzondering van zandgebieden, al voor een slechte start. Maar gelukkig is er nog een heel seizoen om dit in te lopen.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Evers Forest 11-303-2R62
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167 (ZND) #65695
Gebruikt, € 5.247
-
Vicon Schudder FANEX 1564 (ZOB) #25969
Gebruikt, € 33.000
-
Vicon Fanex 1404C schudder
2018, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %