'Wie repareert straks de voermachine?'

Krapte op de arbeidsmarkt van technisch en praktisch geschoolde medewerkers raakt onze sector. Voor het werk in stallen is het al zoeken met een vergrootglas. Waar jongeren vroeger in de rij stonden om op een boerderij te mogen werken, valt het nu niet mee om vast personeel en ook zaterdag- en vakantiehulp op het bedrijf te krijgen.

%27Wie+repareert+straks+de+voermachine%3F%27
© Alain Baars

Die krapte is er in meer sectoren. Denk aan elektriciens, stallenbouwers en andere technische dienstverleningsbedrijven. Ook voor hen valt het niet mee om goed personeel te vinden en te behouden. Daar komt nog een fenomeen bij: deze dienstverlenende bedrijven hebben het werk voor het uitzoeken.

Plaatselijke elektrobedrijven of installateurs hebben van oudsher de agrarische sector mee opgebouwd. Er was een sociale binding, er kon worden geëxperimenteerd en ontwikkeld. De mensen hadden iets met de landbouw en werkten er graag voor. Deze vakmensen stonden 24/7 klaar om storingen te verhelpen. Dat de rekening niet meteen werd betaald in slechte tijden, namen ze op de koop toe.

Vertrouwen was hierin cruciaal. Dat is veranderd. De sociale binding is er minder en er is genoeg werk voorhanden. Waarom zou je met je gereedschapskoffer een stal ingaan, er ruikend uitkomen, als er voldoende werk is in de woningbouw? Waarom zou je 24/7 klaarstaan en op de gekste tijden storingen verhelpen, terwijl er voldoende werk van 8 tot 17 uur is? Waarom zou je werken voor een klant van wie het nog niet zeker is wanneer de rekening wordt betaald, als er klanten genoeg zijn die direct afrekenen?

Leg de technici een beetje in de watten. Zorg voor een fijne werkomgeving en goede materialen

Linda Verriet, voorzitter Producentenorganisatie Varkenshouderij

Afijn. De elektricien en installateur hebben op dit moment meer werk dan personeel. Zij kiezen 'het mooie' werk uit en laten de rest gaan. Een aantal lokale bedrijven doet geen klussen meer in de landbouw.

Wie repareert straks dan de voermachine? Die moet meteen worden gemaakt, als er wat hapert. Dat is een actuele vraag. We hebben hierover gesprekken met installateurs en proberen samen naar oplossingen te zoeken.

Veehouders hebben hier zelf een grote rol in. Welke rol dan? Leg de technici een beetje in de watten. Zorg ervoor dat de werkplek opgeruimd en netjes is. Zorg dat je een fijne werkomgeving biedt en er goede materialen beschikbaar zijn. Zorg voor een lekkere bak koffie en een goed gesprek erbij. Wees met je bedrijf een visitekaartje naar buiten en een bedrijf waar ook anderen trots op zijn om aan te mogen bijdragen.

Het werken in en voor de veehouderij moet weer leuk en sexy worden. Daar moet je weer bij willen horen, juist vanwege de sociale binding en de rol die boeren hebben in de maatschappij: produceren van voldoende, veilig en betaalbaar voedsel.

Wie repareert straks de voermachine? Zorg ervoor dat technici graag bij u aan de slag willen voor een klus.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer