Land van oorsprong moet beter zichtbaar zijn op verpakkingen

Nieuwe handelsnormen in de Europese Unie (EU) bepalen dat vanaf 1 januari 2025 op verpakkingen van groenten en fruit het land van oorsprong duidelijker zichtbaar moet zijn.

Land+van+oorsprong+moet+beter+zichtbaar+zijn+op+verpakkingen
© Vidiphoto

Ook moet op verpakkingen van gesneden groenten en fruit zijn aangegeven wat de oorsprong van het product is. Voorheen hoefde hierop nog niet het land van oorsprong te worden vermeld. De nieuwe regels kunnen consumenten wellicht stimuleren om vaker te kiezen voor groenten en fruit uit eigen land.

De wijzigingen komen voort uit de veranderende EU-handelsnormen voor de kwaliteit van groenten en fruit, die op 1 januari 2025 van kracht worden. De nieuwe regels zijn opgenomen in de nieuwe Gedelegeerde Verordening (EU) 2023/2429 en de Uitvoeringsverordening (EU) 2023/2430. De Europese Commissie meldt dat de wijzigingen aansluiten op de boer-tot-bordstrategie en de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Volgens de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) betekenen de nieuwe handelsnormen voor bedrijven in de fruitketen dat zij mogelijk hun verpakkingen en de aanduidingen op de verpakkingen moeten aanpassen. Voor informatie over hoe het land van oorsprong moet worden aangeduid, verwijst de organisatie door naar de website van het KCB.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer