Oud-gedeputeerde Jan Markink zit nieuwe Gelderse wolvencommissie voor

Jan Markink, voormalig gedeputeerde in Gelderland, is per 1 juli voorzitter van de vernieuwde Wolvencommissie Gelderland. De commissie krijgt volgens de provincie een bredere belangenbehartiging van dierhouders.

Oud%2Dgedeputeerde+Jan+Markink+zit+nieuwe+Gelderse+wolvencommissie+voor
© Vidiphoto

Ook gaat de commissie zich naast preventie inzetten op inwonersparticipatie en het ingrijpen bij probleemsituaties met wolven. De 70-jarige Markink (VVD) is al sinds 1986 actief in de Gelderse politiek en was tussen 2011 en 2023 gedeputeerde. Sinds vorig jaar is hij ook voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie. Bij de Wolvencommissie Gelderland volgt hij Pieter van Geel op als voorzitter.

'Ik ben blij dat we zo'n ervaren bestuurder hebben aangetrokken. Daarbij is Jan Markink breed bekend met de provincie en bovenal een verbinder. Dat is een essentiële eigenschap bij zo'n gepolariseerd thema als de wolf. Een eigenschap die helpt om de verschillende belangen en deelnemers in de commissie te verenigen', zegt gedeputeerde Harold Zoet (BBB).


Advies

In 2019 werd in Gelderland de Gebiedscommissie preventie wolvenschade Gelderland ingesteld. Sindsdien adviseerde en stimuleerde dit orgaan over preventieve maatregelen om schade door wolven bij gehouden dieren te voorkomen. In oktober vorig jaar adviseerde de commissie om de opzet van de commissie te verbreden.

In de nieuwe commissie is ook ruimte voor lokale inbreng bij zorgen over veiligheid in het landelijk gebied of bijvoorbeeld kennis over de uitvoering van wolvenbeheer bij probleemsituaties. De Faunabeheereenheid Gelderland wordt aangesloten en ook de vertegenwoordiging vanuit de professionele dierhouderij is nu verbreed met kennis over andere diersoorten dan alleen schapenhouderij. Inwoners kunnen vanaf komend najaar via klankbordbijeenkomsten meedenken met de wolvencommissie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    17° / 12°
    50 %
  • Zaterdag
    19° / 13°
    80 %
  • Zondag
    19° / 11°
    30 %
Meer weer