Denktank Frans landbouwministerie wil krimp veestapel voorkomen

De denktank van het ministerie van Landbouw in Frankrijk wil agrarisch ondernemers met prikkels vanuit de keten stimuleren om methaanreducerende maatregelen te nemen. Wat voorkomen moet worden, is een krimp van de veestapel. Opvallend, omdat de Franse veestapel al jaren met pakweg 2 procent per jaar daalt.

Denktank+Frans+landbouwministerie+wil+krimp+veestapel+voorkomen
© Twan Wiermans

Dat de Franse veestapel krimpt, komt vooral doordat de veehouderij en vleesveehouderij economisch weinig rendabel zijn. De Algemene Rekenkamer in het land stelt dat beide sectoren sterk afhankelijk zijn van subsidies. Omdat de rundveestapel verantwoordelijk is voor een aanzienlijk deel van de methaanuitstoot, adviseerde de Rekenkamer eerder om de geleidelijke krimp door te zetten.

Daarop heeft de Franse minister van Landbouw en Voedselsoevereiniteit de denktank 'Conseil Général de l' Agriculture, de l' Alimentation et des Espaces Ruraux (CGAAER)' aan het werk gezet. De onderzoekers bezochten onder meer Nederland, Denemarken, Duitsland, Ierland en Brazilië.

De onderzoekers concluderen dat een krimp van de veestapel via overheidsbeleid te traag werkt en te duur is. Daarbij stuit dit op verzet vanuit de sector. Het toepassen van voeradditieven lijkt effectiever en is simpel toe te passen. Wel vraagt dit om meer maatwerk, staat in het rapport.


De denktank is van mening dat veehouders moeten worden aangespoord om maatregelen te nemen op het gebied van fokkerij, diervoeding, huisvesting, diermanagement en mesttoepassingen. Ondernemers moeten daarbij niet worden gedwongen, maar worden aangespoord en begeleid om de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen.


Actieplan

Volgens de groep onderzoekers moet de overheid een actieplan ontwikkelen voor de gewenste reductiedoelen. Veehouders moeten daarbij op korte termijn worden begeleid op het gebied van veevoermaatregelen en veemanagement. Doel is bijvoorbeeld om onproductieve perioden te voorkomen. Dit kan onder meer via een tijdige dracht.

Daarnaast wordt geadviseerd om aanvullend onderzoek te doen naar mogelijkheden om reductie te realiseren en wordt het vastleggen van kooldioxide op prairies aangeraden. Verder wordt gedacht aan financiële steun om stallen en mestaanwendapparatuur te moderniseren.

De denktank adviseert de overheid en zuivelverwerkers nog om te kijken hoe milieudiensten beter kunnen worden vergoed, bijvoorbeeld in de vorm van certificering. Verwerkers moeten de reductie van methaan duidelijk opnemen in hun strategie. Die combinatie kan zorgen voor extra financiële prikkels voor ondernemers.

Frankrijk heeft zichzelf het doel gesteld om in 2023 een methaanreductie van 30 procent te hebben gerealiseerd. Op dit moment is de regering demissionair. Het volgend kabinet moet een besluit nemen over dit advies.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer