'Een verenigd Europa is meer dan ooit van belang'
Op 6 juni mogen we naar de stembus om Europarlementariërs te kiezen. Voor menigeen is het Europees Parlement een ver-van-mijn-bedshow. Toch doet Europa ertoe. Zeker vandaag de dag is een verenigd Europa meer dan ooit van belang.

Kijk alleen al naar de geopolitieke ontwikkelingen aan de buitengrenzen van de EU. Die laten zien dat het verstandig is dat Europa zelfvoorzienend moet kunnen zijn. Niet alleen wat energie en grondstoffen betreft, maar ook als het om voedselzekerheid gaat. Met onze groenten en fruit kan de glastuinbouw daarbij een grote rol spelen.
Ook op andere terreinen is onze sector van grote waarde voor Europa. Denk aan onze bloemen en planten die bijdragen aan het geluk van mensen, zorgen voor een gezonde woon-, werk- en leefomgeving en bijdragen aan klimaatadaptie. Dat laatste doet de sector lokaal ook met regenwaterbassins die tijdelijk als waterberging dienen tijdens zware hoosbuien, waardoor de omgeving droge voeten houdt. Een ander voorbeeld is geothermie, waarmee de glastuinbouw grote stappen zet in de energietransitie.
Om als glastuinbouw voor Europa van betekenis te zijn, moet Brussel wel invulling geven aan goede randvoorwaarden. We hebben vorig jaar met het voorstel voor een Europese gewasbeschermingswet, de SUR, gezien dat het ook bijna kan mislopen. Als sector stonden we achter het doel om te verduurzamen. Maar Europa wilde dat bereiken door tot de helft minder chemische gewasbeschermingsmiddelen te komen zonder daarbij ook goede alternatieven mogelijk te maken. Dat is volgens ons niet de juiste route.
Het zou mooi zijn als Brussel met stimuleringsregelingen komt voor warmtenetwerken
Welke desastreuze gevolgen dat voor de glastuinbouw zou hebben gehad, hebben onderzoekers van Wageningen met een impactanalyse duidelijk aangetoond. Dat heeft ertoe geleid dat Europa hierover gelukkig opnieuw gaat nadenken.
Naast plantgezondheid is Europa ook bepalend op andere thema's die de glastuinbouw raken. Denk aan de Kaderrichtlijn Water, de Nitraatrichtlijn, beleid rond natuurbescherming, biodiversiteit, duurzaamheidsverslaglegging en de energietransitie. Al dat EU-beleid kan tot veel verplichtende regels leiden, maar soms ook sturing geven aan positieve ontwikkelingen voor de sector, zoals bijvoorbeeld het mogelijk maken van nieuwe veredelingstechnieken.
Ook kan Europa via subsidieregelingen bepaalde ontwikkelingen een boost geven. Zo zou het mooi zijn als Brussel met stimuleringsregelingen komt voor de aanleg van warmtenetwerken.
Genoeg reden dus om op 6 juni te gaan stemmen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Case IH PUMA 185 CVX
2014, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6115R (RL) #691115
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn FC313-F frontmaaier
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X127 (EL) #692315
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %