Europese oogstprognoses boven vijfjarig gemiddelde
De prognoses voor de gewasopbrengsten in de Europese Unie (EU) blijven ondanks uitdagende weersomstandigheden boven het vijfjarig gemiddelde. Dat meldt het Europees meteorologisch instituut JRC in de mei-editie van het Mars-bulletin.
Wel heeft het JRC de opbrengstprognoses voor akkerbouwgewassen ten opzichte van april licht naar beneden bijgesteld. Ondanks dat blijven de opbrengsten in de EU boven het vijfjarig gemiddelde, verwacht het meteorologisch instituut, dat zijn voorspellingen heeft gebaseerd op een evaluatie over de periode van 1 april tot 18 mei.
In Noordwest-Europa, Noord-Italië en Denemarken hebben akkerbouwers vooral last van de aanhoudend natte omstandigheden op het land. Het zorgt niet alleen voor vertraging bij het zaaien en poten, maar het geeft ook een hoge ziekte- en plagendruk op percelen waar gewassen al bovenstaan.
Vertraging vergelijkbaar met vorig jaar
Volgens JRC is de opgelopen vertraging wat betreft de inzaai van suikerbieten in Nederland en België vergelijkbaar met de situatie van voorjaar 2023. Ondanks de vele en frequente regenval is het zaaiwerk in beide landen nu bijna voltooid.
Het aardappelen poten loopt in Nederland en België meer achter. Zo zat in België rond half mei nog maar 35 procent van de geplande oppervlakte in de grond. Bij akkerbouwers waar aardappelen al boven staan, zijn zorgen over de ontwikkeling van phytophthora. Suikerbietentelers zien dat hun gewas wordt aangevreten door slakken. Ook bladluizen liggen op de loer.
Verder meldt het JRC dat wintergranen in beide landen er goed bij staan, maar dat ook in deze gewassen de ziektedruk hoog is. Daarbij komt dat op veel plekken de grond nat is, wat de wortelontwikkeling belemmert. Hierdoor ontstaat zuurstofgebrek. Dat heeft een negatief effect op de algehele groei en ontwikkeling.
Watertekort
In grote delen van Midden-, Zuid- en Oost-Europa hebben boeren juist te maken met watertekort. Volgens het JRC treft het vooral gewassen in Oost-Duitsland en Polen. Daar is meer regen nodig om de tot nu toe voorspelde gemiddelde opbrengsten te handhaven. In Zuid-Italië zorgt warmte en droogte voor een negatief effect op de korrelvulling van granen.
Daarnaast is de ontwikkeling van wintergranen in Rusland matig door droogte in combinatie met kou. Het leverde ook vertraging op hij het zaaien van zomergewassen. Tot slot blikt het JRC terug op de april, toen in grote delen van de EU een koudegolf schade veroorzaakte aan fruitbomen en wijngaarden.
De temperatuurdaling was het meest heftig in Zuid- en Oost-Duitsland en aangrenzende regio's in Tsjechië en Polen. In Nederland zorgden hagelbuien vorige maand voor miljoenen euro's schade in de fruitteelt.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Pottinger Europrofi I
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 5095M (MG) #687878
Gebruikt, P.O.A.
-
Gewichtblok 600 KG TW-B
Gebruikt, P.O.A.
-
Lely Splendimo 320FC Frontmaaier
2015, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %