Minder biobedrijven in Duitsland, maar oppervlakte neemt toe

Duitsland kent voor het eerst een daling in het aantal biologische bedrijven. De oppervlakte die deze bedrijven bewerken, neemt desondanks verder toe.

Minder+biobedrijven+in+Duitsland%2C+maar+oppervlakte+neemt+toe
© Twan Wiermans

Zelfs in tijden van onzekerheid investeren bedrijven in omschakeling naar biologische landbouw, benadrukt staatssecretaris Ophelia Nick van het Duitse landbouwministerie BMEL. 'De overstap naar biologisch biedt veel boerderijen en veel verwerkers een toekomstig alternatief. Met bio blijven de boerderijen en voedingsmiddelenproducenten in de dorpen. Hierdoor worden waardevolle banen veiliggesteld.'

De biologische landbouw heeft ondanks een geringe daling van het aantal bedrijven in 2023 een flinke vlucht genomen in Duitsland. Met een oppervlakte van bijna 1,9 miljoen hectare heeft bio een aandeel van 11,4 procent in het totale areaal landbouw in Duitsland. Ter vergelijking: de oppervlakte aan biogronden in Duitsland is groter dan de in totaal 1,8 miljoen hectare akkerbouwgewassen, grasland en voedergewassen in Nederland.


Beieren

Het aantal biologische bedrijven nam met 182 stuks af tot 36.680. Ter vergelijking: Nederland telt zo'n 2.000 bedrijven die volledig biologisch gecertificeerd of in omschakeling zijn. De deelstaat Beieren telt de meeste bedrijven en de meeste hectares met bio. Bijna een derde van alle biobedrijven is in de zuidelijke deelstaat gevestigd en zij bewerken 420.000 hectare. Het aandeel bio in deze deelstaat bedraagt zo'n 14 procent.



In het zuidwesten van Duitsland (Baden-Würtemberg) en het noordoosten van het land (Mecklenburg-Voorpommeren) is al ruim een op de vier bedrijven omgeschakeld naar biologisch. In vergelijking met gangbaar zijn het wat kleinere bedrijven, waardoor het aandeel in areaal met 15 procent minder omvangrijk is.


Bij Nederland

In de deelstaten die aan Nederland grenzen – Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen – groeit bio minder sterk. Daar is 7 tot 8 procent van de bedrijven omgeschakeld en die hebben 6 procent van de grond in gebruik.

Met 'Bio-Strategie 2030' wil het Duitse landbouwministerie bedrijven helpen om de overstap naar biologisch te maken. Dit moet ertoe bijdragen dat bio in 2030 een aandeel bereikt van 30 procent. Daarmee gaat Duitsland veel verder dan Nederland dat inzet op een aandeel van 15 procent in 2030.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer