Vooruitzichten gerst en soja positief, ondanks nat weer

Terwijl de grondstoffenprijzen op een lager niveau liggen dan vorig jaar, lijkt er voor soja een verdere daling in te zitten. Die voor gerst liggen al op een laag niveau, terwijl de nieuwe oogst perspectiefvol is.

Vooruitzichten+gerst+en+soja+positief%2C+ondanks+nat+weer
© Twan Wiermans

Niet alleen in Nederland waren de omstandigheden wisselend. Met name in de maisregio en in het zuiden en oosten van de Verenigde Staten heeft het in de eerste twee weken van mei flink gestormd, waardoor de maiszaai op sommige plaatsen heeft stilgelegen. Daarna werd fors doorgewerkt en was op 9 juni 95 procent van alle mais gezaaid. Dit is vergelijkbaar met het vijfjarig gemiddelde.

Voordeel van de regen is dat de mais op veel plaatsen voldoende vocht heeft voor de groeistart. Voorheen was er in veel staten sprake van droogte. Nu is dat enkel nog het geval in twee derde van de staat Kansas. Deze staat is verantwoordelijk voor pakweg 5 procent van de maisproductie, meldt het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA).

Volgens Arjan Teunissen van ABZ Grondstoffen wordt het ook elders in de VS droog, hoewel er ook delen voldoende vocht hebben. 'Juli is de belangrijkste groeimaand voor mais waarin het weer een cruciale rol speelt.'

Ik verwacht dat er vanaf augustus meer soja verscheept wordt naar Europa

Arjan Teunissen van ABZ Grondstoffen

De wereldwijd verwachte opbrengst aan korrelmais voor het seizoen 2024-2025 wordt volgens de USDA met 1,220 miljoen ton hoger dan vorig jaar. Dit is het gevolg van een groter areaal mais en een hogere opbrengst per hectare. Zo wordt voor Rusland en Oekraïne 0,1 miljoen ton meer opbrengst verwacht. Hier is het areaal tarwe kleiner. Ook in de EU is meer mais gezaaid dan vorig jaar.

Teunissen kan zich hier iets bij indenken: 'In Rusland bijvoorbeeld is veel tarwe bevroren. Wanneer ondernemers opnieuw inzaaien, dan kiezen ze voor mais. Of zoals in Frankrijk waar het vanwege het natte voorjaar te laat was voor tarwe. Toen ze alsnog het land op konden, werd voor mais gekozen.'


Gerst scherp geprijsd

Verder meldt de USDA dat de granenproductie wereldwijd met 1,43 miljoen ton wordt verlaagd naar 1,511 miljoen ton in juni. Dat komt vooral door een krimp in de hoeveelheid hectares gerst. Niet alleen in Rusland en Oekraïne, maar ook in de EU, India, Argentinië en Moldavië. Pluspuntje is een hogere productie in Argentinië.

Overigens is de nieuwe oogst van gerst in Europa inmiddels begonnen. 'De gerst is op dit moment scherp geprijsd. Ik heb het idee dat dit niveau niet veel verder kan zakken', weet Teunissen. Hij heeft de eerste voederwaardecijfers van de nieuwe gerstoogst nog niet gezien, toch heeft hij geen negatieve signalen gekregen: 'Dat lijkt dus positief.' Hij verwacht wel regionale verschillen in kwaliteit.


De ABZ Grondstoffen-man verwacht dat de prijs voor sojaschroot over enkele maanden gaat dalen, doordat er beweging komt vanuit Brazilië. 'De wisselkoers van de real was ongunstig voor sojaboeren om daar te verkopen. Die is nu een stuk gunstiger, waardoor ze hun soja van de hand doen.'

De crushers kunnen nu deze soja verwerken. 'Ik verwacht dat er vanaf augustus meer verscheept wordt naar Europa. Dan duurt het nog vijf weken voordat het hier wordt aangeboden', vertelt Teunissen.

Ook dit transport werd dit voorjaar belemmerd door de enorme regenval, weet hij: 'Voor het beladen van schepen met sojaschroot is droog weer nodig. Begin dit jaar was het daar nat en kwam er minder soja vanuit Brazilië naar Europa', legt Teunissen uit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 14°
    70 %
  • Woensdag
    17° / 11°
    70 %
  • Donderdag
    18° / 13°
    50 %
Meer weer