Tariefvrije import Oekraïense landbouwproducten verlengd

Landbouwproducten uit Oekraïne mogen nog een jaar langer vrij van invoerheffingen en -quota naar de Europese Unie worden geëxporteerd. De lidstaten hebben een voorstel van de Europese Commissie daarover goedgekeurd. Dat meldt Vilt.

Tariefvrije+import+Oekra%C3%AFense+landbouwproducten+verlengd
© Twan Wiermans

De Europese Unie wil met zogenoemde autonome handelsmaatregelen Oekraïne een economische levenslijn bieden gedurende de oorlog met Rusland. De maatregel is al sinds juni 2022 van kracht en wordt nu met een jaar verlengd, tot en met 5 juni 2025.

Het Europees Parlement keurde de verlenging in april al goed. Nu is de Raad gevolgd. Tijdens de onderhandelingen over de verlenging trapten verschillende (vooral Oost-Europese) lidstaten op de rem, omdat ze vrezen voor de impact van de import van tariefvrije Oekraïense landbouwproducten op eigen boeren. Ook Frankrijk had oren naar het argument dat massale invoer de prijzen zou doen kelderen.


Compromis

Daarom is een compromis uitgewerkt. Daarin staat onder meer dat de invoer van gevogelte, eieren, suiker, maïs, haver, gries en honing wordt geremd. Als de invoer van deze producten de gemiddelde importvolumes van het tweede semester van 2021 en de jaren 2022 en 2023 overstijgt, worden er automatisch heffingen opgelegd.

Tijdens de onderhandelingen was er ook veel discussie over tarwe. Dat product staat uiteindelijk niet op de lijst van bijzonder gevoelige producten, maar er is afgesproken dat de Europese Commissie snel vrijwaringsmaatregelen zal nemen als de Europese markt of de markt van een of meerdere lidstaten wordt verstoord door de Oekraïense invoer.


Oog voor bezorgdheden

'Deze vernieuwde autonome handelsmaatregelen garanderen dat Oekraïense producten verhandeld blijven worden, zonder dat de bezorgdheden van de Europese agrovoedingsindustrie uit het oog verloren worden', zegt Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Handel).

'Dankzij de opbrengst van de export vanuit Oekraïne naar en via de Europese Unie zal Oekraïne over meer financiële middelen beschikken om de oorlog te winnen en zal het zich in een sterkere positie bevinden om ervan te herstellen', zegt Dombrovskis.

Om de Oekraïense export ook logistiek te faciliteren, heeft de Europese Unie 'solidariteitscorridors' ingericht. Samen met de handelsmaatregelen hebben die ervoor gezorgd dat de uitvoer min of meer stabiel bleef. In 2021 – het jaar voor de Russische inval – bedroeg de uitvoer vanuit Oekraïne naar de Europese Unie 24 miljard euro. In 2023 was dat 22,8 miljard euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    21° / 11°
    10 %
  • Dinsdag
    25° / 13°
    55 %
  • Woensdag
    24° / 16°
    85 %
Meer weer