Tijdelijk koeien inleveren tegen vergoeding
Aan de vooravond van het mestdebat hebben LTO Nederland, Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en De Natuurweide dinsdag een alternatief plan gelanceerd om de mestafzetcrisis te beteugelen.
De partijen stellen voor om het eiwitgehalte in koeienvoer te verlagen. Dat is effectief om het stikstofoverschot via mest te beperken. Melkveehouders en de verwerkende industrie kunnen dit borgen en monitoren.
Een tweede maatregel, die op korte termijn druk van de mestmarkt moet halen, is een tijdelijk versnelde daling van het aantal stuks melkvee. Het plan voorziet dit voor 2025 en 2026. Melkveehouders die hieraan meedoen, krijgen dan een premie per dier. Bij de mogelijke korting op de fosfaatrechten die in 2027 op de sector afkomt, worden ze dan naar verhouding ontzien. Die verlaging van de nationale mestplafonds is al onderdeel van de Meststoffenwet. Deze tijdelijke maatregel is nodig totdat innovaties, zoals renure een verdere daling van de melkveestapel niet meer nodig maken.
Voor de biologische sector, die eerder een tekort dan een overschot aan mest heeft, moeten aparte werkbare afspraken worden gemaakt. Een derde maatregel die op korte termijn een beperkt effect kan hebben, is onbenutte mestverwerkingscapaciteit inzetten. Er moet voor worden gezorgd dat vergunde installaties worden gebouwd.
Afromen rechten
Voor de lange termijn moet volgens de partijen afroming van fosfaatrechten voor melkvee met 30 procent bij overdracht buiten de familie voor een daling van het overschot zorgen. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met de impact van deze maatregel voor jonge boeren.
Ten slotte ziet de sector de noodzaak om de brede opkoopregeling uit te breiden met een 'brede regeling structuurversterking'. Grond van opgekochte bedrijven moet daarbij gebiedsgericht worden ingezet voor verduurzaming van de land- en tuinbouw. Dit plan moet volgens de vier betrokken partijen voldoende zijn om te komen tot een overgangsregeling voor de derogatie, waardoor er tot eind 2027 op grasland 230 kilo stikstof uit dierlijke mest mag worden opgebracht.
Agractie Nederland ziet geen brood in dit plan. De boerenactiegroep wil opschorting van de derogatie en een goed en volledig pakket zonder aan te geven wat dit dan inhoudt. Wel is volgens Agractie de dierlijke mest nodig om de bodem te voeden. Dit kan niet met kunstmest.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Toro Z-MASTER 4000
Nieuw, P.O.A.
-
Iseki SXG15H
2009, P.O.A.
-
Stiga - Park Pro 25 4WD
2013, P.O.A.
-
Case IH FARMALL 55C
2012, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %