Forse stijging afvoer koeien blijft aanhouden

Het aantal runderen dat vorig jaar en dit jaar is geslacht, ligt beduidend hoger dan de jaren ervoor. Dat komt waarschijnlijk door de bufferstroken en de afschaffing van de derogatie. Door de extra mestafzetkosten wordt die laatste koe minder snel rendabel, verwacht branchespecialist melkvee Rick Hoksbergen van Countus.

Forse+stijging+afvoer+koeien+blijft+aanhouden
© Twan Wiermans

Volgens cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland werden in de eerste vijftien weken van dit jaar 10.900 runderen per week geslacht. Dat zijn er 777 meer dan in dezelfde periode in 2023. In de tweede helft van 2023 lag het aantal met gemiddeld 10.800 stuks per week ruim 700 hoger dan in dezelfde periode in 2022.

Het CBS constateert bij de telling op 1 december 2023 dat het aantal melk- en kalfkoeien in december 2023 met 31.000 is gedaald ten opzichte van april. Het totaal komt daarmee op 1.546.000. Met deze daling van 2 procent komt dit aantal voor het eerst onder het niveau van december 2018. Daarbij komt dat de totale Nederlandse melkproductie per dag in de eerste twee maanden van dit jaar 3 procent lager lag in januari en februari 2023.


'Slachthaken lekker gevuld'

Volgens Derk-Jan Kuenen, veehandelaar en voorzitter van de sectorcommissie rundveehandel bij Vee & Logistiek Nederland, zijn de slachthaken met rundvee 'lekker gevuld'. 'Veel koeien komen los. Ik denk dat dit vooral inherent is aan de mestwetgeving. Met een koe wordt niet lang getutteld. Er wordt eerder afscheid genomen.'

Met een koe wordt niet lang getutteld, er wordt eerder afscheid genomen

Derk-Jan Kuenen, veehandelaar en voorzitter van de sectorcommissie rundveehandel bij Vee & Logistiek Nederland

Hoksbergen denkt ook dat de krimp verband houdt met de beperkende maatregelen rond bufferstroken en de afbouw van de derogatie. Dit kost bedrijven tienduizenden euro's. Bufferstroken hebben geleid tot een krimp van zo'n 2 procent areaal. De kosten voor mestafzet, die twee jaar geleden werden beraamd op 15 euro per kuub, zijn verdubbeld. Ook speelt mogelijk mee dat sommige bedrijven de komende jaren stoppen en alvast afbouwen.


Mest afvoeren

'Bijna iedereen moet nu mest afvoeren. Dit betekent dat ondernemers kritischer zijn op het rendement van iedere koe. Daarbij heb je bij die laatste koeien meer werk van het werk. Met iets minder koeien heb je meer ruimte in de stal en aan het voerhek', zegt de branchespecialist melkvee.


De focus op mest heeft volgens Hoksbergen ook effect op de prijs voor fosfaatrechten, die nu op een derde ligt van de topprijs van enkele jaren geleden. Hij denkt dat de bodem nog niet is bereikt. 'Veehouders die nu iets krimpen, houden hun fosfaatrechten vast. Bij groei liggen ze op de plank.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer