11,5 procent hoger aanbod slachtrunderen verrast handelaren

De productie van Nederlands rundvlees in het eerste halfjaar van 2023 is bijna 12 procent hoger dan die in dezelfde periode in 2022 en 2021. Een opmerkelijke ontwikkeling, omdat de Europese rundvleesproductie gemiddeld zo'n 4 procent is gedaald en de rundveestapels in de meeste EU-landen kleiner worden. Diverse handelaren reageren dan ook verrast.

11%2C5+procent+hoger+aanbod+slachtrunderen+verrast+handelaren
© Twan Wiermans

Nederlandse slachthuizen die meer dan 150 runderen per week slachten, hebben in de eerste zes maanden van het jaar 255.564 dieren geslacht. Vorig jaar werden in dezelfde periode 26.335 runderen minder verwerkt. Dat wijzen marktcijfers van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) uit.

Het aantal geslachte runderen kwam volgens de RVO-cijfers in het eerste halfjaar van 2022 uit op 229.229. Dat komt goed overeen met de 230.740 runderen die in de eerste jaarhelft van 2021 zijn geslacht.

Het gemiddelde gewicht van de geslachte runderen is dit jaar 332,9 kilo per dier. Dit is 1,5 kilo hoger dan het gemiddelde slachtgewicht van 331,5 kilo in de eerste helft van vorig jaar.



De combinatie van 11,5 procent meer dieren en het hogere gewicht heeft de rundvleesproductie met 12 procent verhoogd. De grotere Nederlandse slachterijen hebben dit jaar 85,1 miljoen kilo rundvlees geproduceerd, tegenover de 76 miljoen ton in 2022.

Veehandelaar Derk-Jan Kuenen geeft aan verrast te zijn door het feit dat in januari tot juli 11,5 procent meer vleesrunderen in Nederland zijn aangeboden voor de slacht. 'In mijn eigen handel zie ik nauwelijks een opleving, hooguit heb ik een procent meer koeien naar het slachthuis gebracht. En ik heb ook niet de indruk dat slachthuizen vol zitten.'


Prijspiek in december

Een van de redenen voor het hogere aanbod van slachtrunderen is de prijszetting op de zuivelmarkt, geven verschillende veehandelaren aan. De oplopende melkprijs in de loop van vorig jaar en de absolute prijspiek in december loonden de moeite om melkkoeien zo lang mogelijk in productie te houden.

De forse melkprijsdaling in de loop van het eerste kwartaal van dit jaar heeft ervoor gezorgd dat de koeien die eind vorig jaar al op de afvoerlijst terecht zouden komen, alsnog het veld hebben moeten ruimen boven op de normale uitgeselecteerde dieren. RVO-cijfers ondersteunen dat: in het eerste kwartaal zijn 16.430 meer runderen geslacht dan in dezelfde periode in 2022.


In verhouding duur voer

Veehandelaar Frank Moors ziet het dalende rendement in de melkveehouderij als de reden van deze voorjaarspiek in rundveeslachtingen. 'Melk brengt nu zo'n twee dubbeltjes per liter minder op dan een half jaar geleden. Omdat kracht- en ruwvoer in verhouding duur zijn, krijgen mindere koeien nu sneller de bestemming slachthuis.'

Daarbij heeft droogte volgens Moors effect op de beschikbaarheid van ruwvoer en kan het die ontwikkeling hebben versterkt. 'Bovendien geeft de afvoer van runderen in het begin van het jaar extra ruimte binnen de fosfaatrechten van een bedrijf.'

Een woordvoerder van vleesverwerker Vion bevestigt het hogere aanbod van slachtrunderen bij de slachtlocatie in Tilburg. 'Wij denken dat veehouders bij het selecteren van hun dieren dit voorjaar ook meer rekening houden met de goede rundvleesprijs. De prijs die ze beuren is na de historische piek medio 2022 gedaald, maar sindsdien toch op een hoog niveau gebleven.'



Dit eerste halfjaar werd gemiddeld 4,30 euro, exclusief btw, per kilo geslacht gewicht betaald voor een koe van klasse O3. Vorig jaar was dat 0,34 euro per kilo hoger, blijkt uit de prijswaarneming van RVO. De huidige gemiddelde kiloprijs is nog altijd 1,40 euro hoger dan rundveeslachterijen in de eerste zes maanden van 2021 voor dezelfde koe betaalden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer