Hogere biggenprijs heeft ook keerzijde
De vraag naar biggen op de Europese markt is groter dan het aanbod. De biggenprijzen zitten op een hoog niveau en voor vrij verhandelbare biggen worden hoge toeslagen betaald. Vleesvarkenshouders zien die ontwikkeling met lede ogen aan.
De noteringen van biggen bij Vion Nederland en Van Rooi stegen sinds de start van dit jaar tot en met week 11 met 12,50 euro per big van 25 kilo. Vion noteert medio maart 85,50 euro per big, exclusief btw. Van Rooi zit 1 euro daarboven. Deze prijsstijging is vergelijkbaar met de belangrijkste biggennoteringen in Duitsland. In Spanje steeg de basisnotering per big met 14 euro naar 88 euro.
De stijgingen, het hoge prijsniveau en de soepel lopende afzet van biggen zijn goed nieuws voor vermeerderaars. Vleesvarkenshouders daarentegen zien die ontwikkeling met lede ogen aan en hun rendement verdampen.
Terughoudend bij opleggen
De prijs die de veehouders voor hun vleesvarkens beuren, daalde zelfs. Deze is wel weer aan het opkrabbelen naar het niveau van begin dit jaar, met een zeer klein plusje. Daarbij komen de hoge mestafzetkosten, wat een aantal varkenshouders terughoudend maakte bij het opleggen van biggen.
Een veehouder die een nieuwe vleesvarkensstal bouwt, vertelt in vertrouwen dat hij geen druk zet op de stallenbouwer en -inrichter om voort te maken. Hij vindt de biggen nu veel te duur. Met een te verwachten financiële domper wil hij liever niet starten in zijn nieuwe stal.
Die voorzichtigheid bij vleesvarkenshouders heeft er mede voor gezorgd dat in de eerste tien weken van dit jaar zelfs iets meer biggen naar het buitenland zijn afgezet: 1,1 miljoen. In dezelfde periode in 2023 waren het er 9.000 minder, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Meer export naar Spanje
Spanje trekt de eerste tweeënhalve maand van 2024 harder aan Nederlandse biggen dan de Duitse varkenshouders. Dat blijkt uit het gestegen marktaandeel van de biggenexport naar dat land. Dit jaar is 39 procent van alle Nederlandse exportbiggen bij Spaanse varkenshouders terechtgekomen, tegen 35 procent in dezelfde periode van 2023.
Duitse vleesvarkenshouders blijven de belangrijkste afnemers van Nederlandse biggen, maar hebben dit jaar gemiddeld 3.400 biggen per week minder afgenomen dan vorig jaar. Het marktaandeel van Duitsland is daarmee ruim 3 procent gedaald, van iets boven de 50 procent naar iets minder dan 47 procent.
De Spaanse varkensmarkt blijft de komende jaren behoefte hebben aan buitenlandse biggen, meent CEO Dirk Govers van het internationaal opererende veehandelsbedrijf Vaex. Daar voert hij verschillende argumenten voor aan.
'Er wordt wel gezegd dat de Spaanse varkenshouderij de PRRS-uitbraken van de Rosalia-variant beter onder controle heeft, maar dat lijkt in nog niet alles het geval te zijn. Daardoor kan de inlandse biggenproductie niet voldoen aan de vraag van Spaanse vleesvarkenshouders', zegt Govers.
'Daarnaast ligt de uitbreiding van de zeugenhouderij in Spanje steeds strakker aan banden. Omdat er volop is geïnvesteerd in de vleesvarkenshouderij en het slachten en verwerken van varkens, lijkt de grote vraag vanuit Spanje naar buitenlandse biggen de komende drie jaar te blijven bestaan', redeneert de Vaex-CEO.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GF8501 schudder
2006, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (BV) #48481
Gebruikt, € 3.289
-
John Deere Tractor 6200 (WD) #59211
Gebruikt, P.O.A.
-
Pottinger Novacat 301AM ED PRO
2023, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %