Halfvolle melk heeft meeste potentie voor volledige circulariteit
Nieuw onderzoek van Van Hall Larenstein en NIZO Food Research wijst uit dat de CO2-voetafdruk van de voedselverwerking met 80 procent omlaag kan worden gebracht. Verder blijkt dat 99 procent circulaire verwaarding van reststromen in 2030 haalbaar is.
De meeste potentie zien onderzoekers Peter de Jong, Franciska Woudstra-van Lune en Anne van Wijk in halfvolle melk, schrijven zij in het recent gepubliceerde onderzoek Addressing Challenges in Sustainable Nutrient Production: A call for Innovation stellen.
'Halfvolle melk is vanwege de voedingswaarde, milieubelasting en marktprijs de beste keuze. Plantaardige alternatieven blijken (vooralsnog) qua klimaat, gezondheid en betaalbaarheid een minder goede keuze.'
Maar om circulariteit te behalen, moet zowel het dierlijke als plantaardige pad worden bewandeld. De onderzoekers stellen daarom dat een combinatie van plantaardig en dierlijk de beste optie is in de realisatie van een duurzamer en klimaatvriendelijker voedselsysteem.
Om dit te bereiken, moeten plantaardige eiwitten verbeterd worden in voedingswaarde en moeten de productiekosten omlaag. Anderzijds moeten ook producenten van dierlijke eiwitten streven naar een verlaging van hun CO2-voetafdruk.
Hybride producten, die zowel dierlijke als plantaardige eiwitten combineren, worden eveneens beschouwd als een veelbelovende optie, en vereisen verbeteringen in de gehele productieketen.
Waardecreatie
Dit vraagt een inspanning vanuit de gehele keten. 'Er moeten betere gewassen komen, betere processen voor de verwerking en een volledig circulaire valorisatie van reststromen', schrijven de onderzoekers.
Als alle spelers daarin slagen, met ondersteuning van kennisinstellingen, kan de voetafdruk van de voedselverwerking met 80 procent omlaag worden gebracht en kan de waardecreatie van plantaardige nutriënten met 20 tot 50 procent stijgen.
Deze gedachte is in lijn met het programma Fascinating van het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT), dat zich richt op duurzame landbouw, gezonde voeding en een gezonde leefomgeving.
'In Fascinating worden al oplossingen ontwikkeld en uitgerold, zoals voeradditieven, kruidenrijk weiland en mono-mestvergisting. Doel is om zowel zuivel als plantaardige eiwitten gezonder, duurzamer en smakelijker te maken', zegt De Jong, die naast onderzoeker programmadirecteur bij ISPT is.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners




Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Maaidekken (HG) #27087
Gebruikt, € 1.450
-
John Deere Tractor 6120M (HG) #692398
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn GF 17012 schudder
Gebruikt, € 34.000
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X117R (RL) #691993
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %