Meer vochtrijke diervoeders naar runderen en varkens
De afzet van vochtrijke diervoeders naar de rundveesector is in 2022 met 2 procent gestegen. Varkens kregen 1 procent meer vochtrijke diervoeders in het rantsoen. Dit blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van de Circular Feed association.
Door de groei met 2 procent steeg de afzet van vochtrijke diervoeders naar rundvee naar 2,55 miljoen ton. Het betekent dat 46,5 procent van de in totaal 5,48 miljoen ton vochtrijke diervoeders naar rundvee gaat.
Rundvee is daarmee na varkens de tweede grootste afnemer van vochtrijke diervoeders. In 2021 steeg de afzet van vochtrijke diervoeders naar rundvee met maar liefst 12 procent. Reden was een herstel van het afzetvolume na de dip in 2019 en 2020 door de coronacrisis en een droge zomer met lage opbrengsten van aardappelen en bieten tot gevolg.
Door een goede oogst van bieten en een hogere vraag naar bierbostel groeide de afzet in 2022 verder. In de rundveehouderij zijn de grootste producten perspulp, bierbostel, aardappelpersvezels, tarwegistconcentraat en maisglutenvoer.
Varkens grootste afnemer
De varkenssector is in Nederland opnieuw de grootste afnemer van vochtrijke diervoeders. Van de totale afzet van 5,48 miljoen ton gaat 2,93 miljoen ton, ofwel ruim 53 procent, naar de varkenssector. De afzet naar varkens is gegroeid ondanks de afname van de varkensstapel in Nederland met zo'n 200.000 dieren.
De hogere afzet naar de varkenssector komt mede doordat het aanbod van aardappelproducten en wei in 2022 hoger was dan in 2021. Door hogere energieprijzen steeg ook het aanbod van zuivelproducten, omdat verwerking te duur was.
Tarwezetmeel
De afzet van tarwezetmeel en tarwegistconcentraat voor varkens daalde. Het aanbod van tarwezetmeel nam af, omdat de industrie minder zetmeelproducten afnam. De belangrijkste producten voor de varkenshouderij blijven tarwezetmeel, aardappelstoomschillen, zuivelproducten en tarwegistconcentraten.
De groei van de afzet naar runderen en varkens bij een vrijwel gelijk gebleven totale productie betekent dat de afzet naar de andere diersectoren als pluimvee of geiten is gedaald.
De belangrijkste vochtrijke diervoeders zijn al jarenlang aardappelproducten, tarwegistconcentraten, perspulp, tarwezetmeel, bierbostel, maisglutenvoer en kaaswei. Samen vormen deze producten bijna 95 procent van de afzet van vochtrijke diervoeders. De totale hoeveelheid vochtrijke voedermiddelen komt overeen met bijna 1,25 miljoen ton droge voedergrondstoffen.
Circulaire voeders
De vochtrijke diervoeders zijn coproducten van de productie van voedingsmiddelen. Ze zijn gewaardeerd als voedingsbron, geven rendement voor producent en afnemer en passen in de circulaire economie: veehouders benutten de waardevolle voedingsmiddelrijke (eiwit)producten uit de regio.
Bovendien besparen de vochtrijke producten op droogkosten. Zo dragen ze bij aan het reduceren van de CO2-uitstoot van voedingsmiddelenbedrijven en de veehouderij.
De jaarlijkse inventarisatie omvat in Nederland afgezet product dat in Nederland of binnen beperkte afstand van de landsgrenzen is geproduceerd.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Case IH PUMA 185 CVX STAGE V
2022, P.O.A.
-
Pottinger Novacat 301AM ED PRO
2023, P.O.A.
-
Toro PROLINE H600
Nieuw, P.O.A.
-
Claas Arion 430 cis
2011, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %