Compas Agro streeft met onderzoek naar duurzame teelten
Advies- en onderzoeksbureau Compas Agro staat na vijf jaar op eigen benen. Sinds kort huist het bedrijf in de Sint Janshoeve op de Brightlands Campus Greenport Venlo, waar het heeft uitgebreid met een tegenoverliggend stuk grond.
Verschillende paren laarzen staan rond de voordeur opgesteld. Buiten zijn een aantal medewerkers tussen de regenbuien door bezig om een coniferenhaag te plaatsen. Die vormt een natuurlijke afscheiding tussen de parkeerplaatsen rondom de Innovatietoren en de opgeknapte boerderij Sint Janshoeve.
Binnen is taart bij de koffie voor het personeel, want Compas Agro heeft de felbegeerde GEP-erkenning op zak. Daardoor kan het bedrijf, met goedkeuring van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de toelating van gewasbeschermingsmiddelen voor fabrikanten beproeven. Onderzoeken nu dienen voor de dossieropbouw van een middel.
Maar dat is niet het enige wat er te vieren valt. Vrijdag 12 januari is namelijk de officiële ingebruikname van de Sint Janshoeve en het vijfjarig jubileum van Compas Agro. ‘Ik ben trots’, verwoordt Dirand van Wijk, die samen met Ronnie de Hoon eigenaar is. ‘We zijn van twee naar vijftien medewerkers gegroeid, krijgen ruim 2 hectare aan proefvelden tot onze beschikking en de helft van ons personeel is jonger dan dertig jaar. Daarmee blijft kennis behouden en is continuïteit gegarandeerd.’
De kunst is om gezamenlijk ook voor de kleinere gewassen voldoende kennis te verzamelen voor een duurzame teelt
Erkend leerbedrijf
Compas Agro, sinds dit jaar ook agribusinesslid van LLTB, combineert teeltadvies met onderzoek, innovatieve projecten en het geven van cursussen en opleidingen. Daarnaast is het Limburgse bedrijf een erkend leerbedrijf voor mbo-studenten en biedt het tal van stageplekken voor met name studenten van HAS green academy. Van de ruim twintig jongvolwassenen die een halfjaar bij het bedrijf hebben meegelopen, hebben zes een baan gekregen in de afgelopen vijf jaar.
Het advies- en onderzoeksbureau kende een vruchtbare start. Via het project Bright 5 hebben agrarisch ondernemers van vijf verschillende teelten voor vijf jaar getekend voor onderzoek. De provincie Limburg heeft dat financieel gesteund. Met het onderzoek naar champignons is na twee jaar gestopt, maar studies naar kapitaalintensieve teelten als asperges, blauwe bessen, aardbeien en boomkwekerijproducten lopen nog steeds.
Door uitbreiding met een tegenoverliggend stuk grond is ruimte gekomen voor onderzoek in de vollegrondsteelt. Daarbij kan gedacht worden aan gewassen als prei, rabarber, druiven op zandgrond, maar ook aan nieuwe teelten als eiwitrijke veldbonen en het vezelrijke hennep.
Praktijkgerichte studies
Rondom elk gewas zijn telersgroepen actief die de agenda bepalen van het onderzoek. Fabrikanten van bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen, biostimulanten of meststoffen haken als partner aan en bekostigen een groot deel van de praktijkgerichte studies. ‘Het is een win-winsituatie’, vindt Van Wijk.
‘We behouden onze onafhankelijkheid door in onze proefvelden bij aansluitproeven met cijfers te werken, waardoor zowel de telers als fabrikanten niet vooraf weten welke strategie tot welk resultaat in de teelt leidt. We staan dicht bij de markt. Zeker duizend agrariërs zitten in ons netwerk en alle telersgroepen komen meerdere malen per jaar bij elkaar’, voegt hij toe.
De eigenaren kennen elkaar al een kleine twintig jaar. De Hoon is vooral gespecialiseerd in de aspergeteelt en neemt het voortouw in het onderzoek. Van Wijk heeft een lange staat van dienst in de boomkwekerij en heeft de dagelijkse leiding binnen het bedrijf. Ook geeft hij nog veel teeltadvies. ‘De kunst is om gezamenlijk ook voor de kleinere gewassen voldoende kennis te verzamelen voor een duurzame teelt, gericht op de eisen die de kringlooplandbouw richting 2023 stelt’, zegt Van Wijk.
Zes thema’s lopen als een rode draad door het werk van Compas Agro. Van een vitale bodem en vitale plant tot groene gewasbescherming en het telen op inhoudsstoffen. Dit laatste is vooral in de teelt van blauwe bessen actueel.
Naast de nieuwe teelten, beproeft Compas Agro ook nieuwe technieken. Onder meer door de inzet van data en kunstmatige intelligentie. ‘Zo willen we technieken uit de aardappelteelt om phytophthora op te sporen, ook inzetten voor de boomkwekerij om meeldauw te detecteren. Dat doen we met een autonome robotwagen die tussen de rijen foto’s maakt en met behulp van kunstmatige intelligentie plantziektes kan detecteren.’
Nieuwe ketens
De tuinbouw staat volgens Van Wijk voor de uitdaging om de komende jaren extra stappen richting een duurzame teelt te zetten. Onderzoeken in die richting vinden zowel lokaal, provinciaal als grensoverschrijdend plaats, met medewerking van Belgische onderzoeksinstituten. Daarnaast is het advies- en onderzoeksbedrijf, net zoals LLTB, actief binnen het Platform Nieuwe Teelten. Doel is om nieuwe ketens op te zetten rond de inzet van plantaardige eiwitten en vezels in de voedings- en chemische industrie.
Ook het terugdringen van chemie in de teelt speelt in veel projecten en onderzoeken een rol. Van Wijk: ‘Een mooi voorbeeld is wat we in de rozenteelt hebben bereikt. Met behulp van meststoffen en biostimulanten kunnen we de inzet van gewasbescherming al fors beperken.’
De komende jaren kunnen volgens Van Wijk nog extra stappen worden gezet. ‘Denk aan het verbeteren van de bodem, het inzetten van schimmels en het beschermen van planten met calcium. Maar een medicijnkastje voor planten zal altijd nodig zijn, zeker als het lange tijd regent of droog is.’
Een oude boerderij op een nieuwe campus
De oude Sint Janshoeve op de Brightlands Campus Greenport Venlo heeft met Compas Agro sinds dit najaar een nieuwe bewoner. Het gebouw is in de loop der jaren volledig gemoderniseerd en is nu ingericht als kantoorruimte en ontvangstruimte. De boerderij deed eerder dienst als startpunt van de cultuurhistorische route op het themaveld Environment van tuinbouwexpositie Floriade in 2012. Het terrein kent een rijke geschiedenis. Het gebied rond de Sint Janshoeve werd in de middeleeuwen ontgonnen en gebruikt voor landbouw. Toen was het nog in handen van de lokale machthebber Godert van Wijlick. In de vijftiende eeuw ontstond de eerste nederzetting op deze plek: zes boerderijen, waaronder de voorloper van de Sint Janshoeve. De nazaten van Van Wijlick moesten de boerderijen in de achttiende eeuw van de hand doen. De panden op de plek van de hoeve stonden bijna een eeuw leeg. Pas in de negentiende eeuw keerden boerenfamilies terug en in 1929 werd de huidige boerderij gebouwd. Dit staat naast de markante Innovatoren op het voormalige Floriadeterrein. Compas Agro is inmiddels eigenaar van de boerderij die op eeuwigdurende pachtgrond staat. Volgens de koopovereenkomst moeten ook toekomstige eigenaren actief zijn in de agrofoodsector. Sinds 2020 heeft LLTB een eigen ruimte op de campus. Het belangrijkste doel is om kennis en innovaties op tuinbouwgebied te vertalen naar het boerenerf. Het gaat onder andere om de energietransitie in de glastuinbouw, verwaarding van tuinbouwreststromen, kansen voor natuurinclusieve landbouw en de inzet van nieuwe plantaardige teelten.Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Alltrec Professionele zitmaaier / tuintrekker 4810T (HG) #21051
Gebruikt, € 62.500
-
Gebruikt, P.O.A.
-
Weidesleep 5 meter mechanisch
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X940 (HA) #31419
Gebruikt, € 16.500
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %