Project 'Zeeuwse Kringloop' verkleint kloof tussen boer en burger
De kloof tussen boer en burger verkleinen. Dat was de uitdaging van het project 'Zeeuwse Kringloop' dat drie jaar geleden van start ging. Melkveehouder Esther Vermue van het Zeeuws Land & Viscollectief en Marleen van Oorschot en Melissa Geerse van het Zeeuws Agrarisch Jongeren Kontakt (ZAJK) blikken tevreden terug op het project.
Zo'n tien Zeeuwse boeren met verschillende achtergronden (onder anderen veehouders, varkensboeren, fruittelers, akkerbouwers en vissers) verzorgden in de afgelopen drie jaar tientallen gastlessen op middelbare scholen (vmbo, havo/vwo) door de hele provincie Zeeland. Verder werden diverse kookworkshops en andere workshops op de boerderij gehouden, weekmarkten bezocht en verdiepende bijeenkomsten gehouden.
'Tijdens de gastlessen hebben wij leerlingen verteld over wie we zijn en wat we doen op ons bedrijf', zegt Vermue. 'De bedoeling van de gastlessen was vooral om leerlingen zelf te laten nadenken over waar hun voedsel vandaan komt en welke keuzes zij hierin kunnen maken. Een koe geeft bijvoorbeeld niet alleen melk, maar is voor veel meer zaken van belang. Daar staan leerlingen meestal niet bij stil. Daarom is het goed om hun hier meer over te vertellen.'
Als vervuiler weggezet
Het project 'Zeeuwse Kringloop' ontstond drie jaar geleden uit een samenwerkingsverband tussen het ZAJK, het Zeeuws Land & Viscollectief en Scalda Groen met als doel om boeren en burgers meer bewust te maken van elkaar. 'Wij hadden het gevoel dat boeren niet goed werden begrepen en dat burgers door een aantal partijen op het verkeerde been werden gezet. In schoolboeken bijvoorbeeld werden boeren weggezet als vervuilers. Dat stoorde ons enorm. Veel mensen hebben geen idee wat er gebeurt op een boerenbedrijf', constateert de melkveehouder.
Communicatie naar burgers en omwonenden is enorm belangrijk voor boeren
'Daarin wilden wij verandering brengen. Het ZAJK was destijds al bezig om een soortgelijk project op te zetten, alleen wisten wij dat niet van elkaar. Via provincie Zeeland zijn wij vervolgens met elkaar en met Scalda Groen in contact gebracht. Vervolgens hebben wij de nodige sponsoren erbij gezocht en zijn wij gezamenlijk aan de slag gegaan om het project 'Zeeuwse Kringloop' op te zetten', licht Vermue toe.
Prikkelen en inspireren
Van Oorschot en Geerse benadrukken dat het project 'Zeeuwse Kringloop' vooral is bedoeld om burgers te prikkelen en te inspireren. 'Wij willen mensen geen mening opleggen, maar wel laten nadenken over waar hun voedsel eigenlijk vandaan komt. Dat consumenten zich bewust worden van het feit dat zij in de supermarkt een appel of peer kunnen kopen uit eigen land, of uit Nieuw-Zeeland', zegt Geerse.
Ook zijn workshops communicatie gegeven aan groepen leerlingen van Scalda Groen, zegt Geerse. 'Communicatie naar burgers en omwonenden toe is enorm belangrijk voor boeren. Vooral ook om te laten zien wat zij doen en dat zij trots zijn op de dingen die zij met hun werk realiseren. Daarom hebben wij voor leerlingen van de opleidingen loonwerk, akkerbouw en veeteelt van Scalda Groen een workshop communicatie gegeven. Het helpt enorm als zij dit naar hun omgeving toe op een goede manier kunnen presenteren.'
Goed beeld van bedrijven
Via het project 'Zeeuwse Kringloop' hebben zo'n 1.200 leerlingen in Zeeland kennis kunnen maken met de agrarische sector, schat Van Oorschot. 'Zelf heb ik ook een aantal gastlessen verzorgd. Veel mensen rijden dagelijks langs boerderijen, maar weten niet wat zich daar allemaal afspeelt. Door zaken te laten zien en uit te leggen, krijgen zij een goed beeld van de bedrijven.'
Van Oorschot hoopt dat Zeeuwse leerlingen les blijven krijgen over het boerderijleven, hoewel het project is afgesloten. 'We hebben veertig leskisten met spellen over de agrarische sector afgegeven op scholen. Het overige lesmateriaal is naar Klasseboeren gegaan. Wij hopen jongeren zo een goede indruk te geven van de Zeeuwse agrarische sector.'
Nadruk 'Zeeuwse Kringloop' op jonge generatie
Het project 'Zeeuwse Kringloop' is tot stand gekomen door een samenwerking van verschillende partijen. Het Zeeuws Agrarisch Jongeren Kontakt, Zeeuws Land & Viscollectief en Scalda hebben de handen ineengeslagen om de kloof tussen boer en burger te verkleinen. Het doel is om de boer en de burger meer bewust te maken van elkaar. Tijdens het project ligt de nadruk op de jonge generatie. Dit Leader-project wordt gesubsidieerd door provincie Zeeland en vanuit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Het lesmateriaal is terug te vinden op zeeuwsekringloop.nl.Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kubota B2441 Compact traktor
Gebruikt, € 9.950
-
Vicon Schudder FANEX 684 SCHUDDER (BS) #25944
Gebruikt, € 12.645
-
Kuhn GF10601
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor, compact 3025E (RL) #31258
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %