D66 wil landbouwakkoord nieuw leven inblazen
D66-Kamerlid Tjeerd de Groot wil dat er een nieuwe poging wordt gedaan om tot een landbouwakkoord te komen. Daarbij moet wel de overheid de randvoorwaarden en een visie presenteren en daar vervolgens met sectorpartijen over gaat praten.
Dat schrijft De Groot in een Landbouw- en Voedselplan dat hij donderdag presenteerde en dat hij na de verkiezingen wil inbrengen bij de formatie van een nieuw kabinet. Volgens het D66-Kamerlid is het vier jaar na de stikstofuitspraak van de Raad van State de 'hoogste tijd om de impasse te doorbreken'. Hij pleit onder meer voor een Kringlooplandbouwwet.
'Na de verkiezingen zullen de formerende partijen hun ideeën voor de toekomst van de landbouwsector op tafel moeten leggen en met een concreet en ambitieus voorstel moeten komen om de stikstofcrisis eindelijk op te lossen. Daarbij moet geleerd worden van de grote fout van de landbouwministers uit Rutte IV: de overheid dient het algemeen belang en is daarom niet, zoals bij het landbouwakkoord, een gelijkwaardige speler aan tafel', stelt De Groot.
Breken met gevestigde belangen
D66 zegt ongemakkelijke waarheden en harde keuzes niet te schuwen. In het plan van de partij is volgens De Groot aandacht voor de belangen van natuur en klimaat, van boeren en consumenten, alsmede van dieren en toekomstige generaties. 'We geloven in een mooie toekomst voor de Nederlandse landbouw als we bereid zijn om échte keuzes te maken en los te breken van gevestigde belangen in een vastgeroest model. Wat D66 betreft liggen die keuzes aankomende kabinetsformatie op tafel.'
Kringlooplandbouw levert volgens De Groot jaarlijks 1,5 miljard euro op. Meer dan de helft hiervan, zo'n 900 miljoen euro, wil D66 besteden aan het goedkoper maken van gezonde boodschappen door de btw op groenten en fruit af te schaffen. Daarmee moet de vraag naar duurzame landbouwproducten worden verhoogd.
Meerdere jaren subsidie
De rest van de opbrengsten, zo'n 600 miljoen euro per jaar, wil D66 investeren in duurzame landbouw. Boeren die een plan hebben om de omslag naar kringlooplandbouw te maken, moeten daar meerdere jaren subsidie voor kunnen krijgen, vindt De Groot. 'We openen een subsidie voor kringlooplandbouw, die we vullen met de opbrengsten uit de kringloopbijdrage en met extra miljarden uit het transitiefonds.'
D66 wil met de Kringlooplandbouwwet ook de markt dwingen tot het maken van duurzame keuzes. Heffingen moeten marktpartijen dwingen om duurzame concepten te ontwikkelen die ook elders in 'hoogontwikkelde' Europese markten afzet kunnen vinden. Supermarkten zullen volledige transparantie moeten bieden wat en tegen welke prijs zij landbouwproducten inkopen.
'Dit moet ertoe leiden dat er geen onnodig hoge marges worden gemaakt op biologische producten omdat de bewuste consument die toch wel koopt', vindt De Groot.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Gebruikt, P.O.A.
-
Claas Arion 470 Cis
Gebruikt, P.O.A.
-
Stiga PARK 500
Nieuw, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6120R (LH) #29959
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %