Adema maant Europa tot versnelde toelating van renure

Demissionair landbouwminister Piet Adema wil dat Europa de toepassing van renure als kunstmestvervanger versneld toestaat. Op de volgende bijeenkomst van Europese landbouwministers – maandag en dinsdag – staat dit op de agenda.

Adema+maant+Europa+tot+versnelde+toelating+van+renure
© Peter Smit

Renure is bewerkte dierlijke mest die als dient als kunstmestvervanger. De lidstaten van de Europese Unie spreken al langer over toelating. Gebruik van renure verkleint de afhankelijkheid van kunstmest en draagt bij aan de verwerking van mest.

De toelating van renure is nu nog verbonden aan een groter programma over nutriënten. De minister wil de toelating los van dat programma zien. Hij vraagt zijn collega's de kunstmestvervanger zo snel mogelijk toe te laten in de Europese Unie. 'De techniek is beproefd, de boeren willen het, we moeten ermee aan de slag,' zegt Adema.


Snelle toelating

De minister heeft zijn voorstel besproken met Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius. 'Hij stond er best positief tegenover. Ergens in 2024 hoopt hij dat verder te brengen.' Of er een meerderheid is voor snelle toelating, kan Adema niet zeggen. Hij heeft gemerkt dat er meer landen openstaan voor kunstmestvervangers, maar of dat een gekwalificeerde meerderheid is, blijkt begin volgende week. Het Europees Parlement heeft al wel een resolutie aangenomen om de toelating mogelijk te maken.

Als die benodigde meerderheid er is in Europa, dan rest nog het wetgevings- en toelatingsproces. De minister hoopt dat de toelating van renure goedkeuring heeft voor de Europese verkiezingen op 6 juni. 'Anders loopt het weer vertraging op, want dan moeten er opnieuw een Europese Commissie en een parlement worden benoemd. Dan ben je maanden verder voor er opnieuw over wordt gesproken.'


Nederlandse veehouderij

Het gebruik van renure is gunstig voor de Nederlandse veehouderij. Het haalt de druk van de mestmarkt. Die druk is juist opgelopen door het verlies van derogatie waardoor minder mest mag worden uitgereden. 'De mestmarkt loopt vast', zegt Adema. Grondgebonden bedrijven moeten voor het eerst de mestmarkt op om hun mest af te zetten.

'De derogatiebeschikking heeft er ook voor gezorgd dat bedrijven veel meer kunstmest gaan aanvoeren. En dat terwijl we weten dat kunstmest een hogere CO2-uitstoot heeft en uitspoelingsgevoeliger is. Voor een duurzame landbouw in de toekomst hoop ik dat renure kan worden toegepast', vindt de bewindsman.

Adema kondigde zijn plannen aan tijdens zijn openingswoord op het Nederlandse paviljoen op de Grüne Woche in Berlijn. Dit is een internationale consumentenbeurs over voedsel en buitenleven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer