Nederlanders eten opnieuw minder groenten en fruit
De consumptie van verse groenten en fruit per hoofd van de Nederlandse bevolking is in 2023 voor het tweede jaar op rij gedaald. Volgens GroentenFruit Huis komt dit door de hoge inflatie en als gevolg daarvan de hoge prijzen voor gezonde voedingsproducten.

Uitgaande van nettoverbruik hebben Nederlandse consumenten vorig jaar 4 procent minder groenten en 3 procent minder fruit gekocht. Dit blijkt uit een berekening van GroentenFruit Huis op basis van cijfers van marktanalysebureaus GfK, IRI en Foodstep. De aankopen betreffen zowel verse producten voor de consumptie thuis als buitenshuis.
De consumptiecijfers voor verse groenten en fruit zijn woensdag gepresenteerd door directeur Richard Schouten van GroentenFruit Huis tijdens de Aardbeiendag in Den Bosch. Hij noemt de dalende trend zorgelijk en ziet vooral een verband met de hoge inflatie. Voor verse groenten berekent GroentenFruit Huis het nettoverbruik voor 2023 op iets meer dan 50 kilo per persoon. Voor vers fruit is dit bijna 52 kilo.
Verkoop op niveau van voor coronacrisis
Gemiddeld genomen is het niveau van de verkoop van groenten en fruit aan Nederlandse consumenten nu weer vergelijkbaar met de jaren voor de coronacrisis. In 2020 en 2021 was er een forse stijging van de consumptie na de uitbraak van corona. Vooral het thuisverbruik is weer behoorlijk gedaald. Dat wordt onvoldoende gecompenseerd door de aankoop van verse groenten en fruit in de horeca of op het werk.
'We merken nu dat consumenten vanwege alle gestegen kosten niet meer willen betalen voor hun groenten en fruit', stelt Schouten. 'Van de overheid verwachten we steun om deze dalende trend te stoppen. Dat kan onder meer door de btw op groenten en fruit nu eindelijk op 0 procent te zetten. Daar pleiten we al lang voor en bijna alle politieke partijen hebben begrip voor dit standpunt. Maar de overheid is moeilijk in beweging te krijgen.'
Bij de opening van de Aardbeiendag wees voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland op het belang van de consumptie van groenten en fruit voor de volksgezondheid. 'De boodschap van het belang van gezonde voeding voor de preventieve gezondheidszorg proberen we nu ook over te brengen op de formerende partijen. In Nederland is de gemiddelde consumptie van groenten en fruit laag ten opzichte van andere Europese landen. Dat past niet bij de gezonde generatie die we willen zijn.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X350R (ZOB) #66047
Gebruikt, P.O.A.
-
Valtra N 175 direct met RKT- GPS
Gebruikt, P.O.A.
-
Fendt Lotus 1250T schudder
2024, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167R (HA) #692917
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %