'Contractprijzen aardappelen moeten 10 procent omhoog'
De contractprijzen van consumptieaardappelen voor oogst 2024 moeten zeker 10 procent omhoog om de teelt voor akkerbouwers kostendekkend te laten zijn. Dat heeft de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) uitgerekend. Vooral arbeid, grond, gewasbescherming en pootgoed zijn duurder geworden.
De NAV voorziet dat de kostprijs van consumptieaardappelen voor het komende teeltseizoen stijgt tegenover de kostprijs van oogst 2023. Volgens een berekening van de NAV-werkgroep consumptieaardappelen moeten de contractprijzen met zeker 2,5 tot 3 cent per kilo stijgen, circa 10 procent, om de teelt kostendekkend te laten zijn.
In de berekening wordt een gemiddelde kostprijs voor consumptieaardappeltelers op zowel zand- als kleigrond bepaald. Daarbij worden twee aflevermomenten genomen: af land in september en uit de bewaring, eind maart/begin april.
Hogere kostenposten
Uit de calculatie van de vakbond op een voorbeeldbedrijf valt af te lezen dat voor oogst 2024 een aantal kostenposten hoger zijn geworden. Dit betreft vooral kosten voor arbeid, grond, gewasbescherming en pootgoed. Anderzijds houdt de NAV rekening met lagere kosten voor meststoffen, elektriciteit en brandstof. Eindresultaat is een iets hogere kostprijs voor oogst 2024 ten opzichte van oogst 2023.
Voor consumptieaardappelen geteeld op kleigrond komt de kostprijs (exclusief btw) af land uit op 18,8 cent per kilo. Voor levering uit de schuur rekent de NAV op een kostprijs van 24,2 cent per kilo. Telers op zandgrond moeten bij levering af land rekening houden met een kostprijs van 15,5 cent per kilo. Levering uit de schuur, eind maart/begin april, zal hen 20,2 cent per kilo kosten.
De NAV rekent altijd met een premie van 15 procent bovenop de kale kostprijs. Dat is voor het risico dat de teler neemt om tot de gewenste opbrengstprijs te komen om ook in de toekomst consumptieaardappelen te kunnen telen. Ervaring van groeiseizoen 2023 leert dat deze risicopremie van essentieel belang is, stelt de vakbond. De NAV verwacht dat dit door extremer weer en wegvallende gewasbeschermingsmiddelen alleen maar belangrijker wordt.
Kostprijs inclusief risicopremie
Rekening houdende met de risicopremie komt de gewenste opbrengstprijs bij levering af land voor telers op kleigrond uit op 21,6 cent per kilo (exclusief btw). Voor levering uit de schuur is dit 27,8 cent per kilo. Voor telers op zand staat de gewenste opbrengstprijs voor af land op 17,8 cent per kilo. 23,3 cent per kilo is de gewenste opbrengstprijs voor levering uit de bewaring.
De Producenten Organisatie Consumptieaardappelen presenteerde vorig jaar een contracttool waarmee contractprijzen van verschillende afnemers met elkaar kunnen worden vergeleken. Daaruit blijkt dat voor oogst 2023 de gemiddelde contractprijs voor af land door de verschillende rassen heen op gemiddeld 18,5 cent per kilo uitkwam.
Voor levering uit de schuur kwam de prijs uit op 24,5 cent per kilo. Volgens de NAV bevestigt bovenstaande dat de contractprijzen voor oogst 2024 zeker met 10 procent moeten stijgen om de teelt voor de ondernemer kostendekkend en toekomstbestendig te maken. De complete berekening staat op de site van de NAV.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Volumebak 150 cm euro aansluiting
Gebruikt, € 985
-
Ford 4630
1990, P.O.A.
-
Case IH CS 105 PRO
2011, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167 (HG) #65692
Gebruikt, € 5.247
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %