Rabobank: kosten methaanreductie melkvee moeten breder worden gedragen

Het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, vooral methaan op boerderijniveau, staat al jaren op de agenda van toonaangevende zuivelbedrijven, signaleert de Rabobank. Via programma's worden melkveehouders die de broeikasgasemissie reduceren beloond. Die beloning is vooralsnog niet uit de markt te halen. De bank vindt dat dit breder moet worden gedragen.

Rabobank%3A+kosten+methaanreductie+melkvee+moeten+breder+worden+gedragen
© Twan Wiermans

Op zowel mondiaal als nationaal niveau heeft de zuivelindustrie een gezamenlijke aanpak gevolgd bij het beheersen en verminderen van hun uitstoot, signaleert Rabobank-zuivelanalist Richard Scheper. 'Over het geheel genomen bevinden zuivelbedrijven zich in een delicate positie om de belangen van hun melkleveranciers, afnemers en andere belanghebbenden in evenwicht te brengen, terwijl ze andere duurzaamheidsdoelstellingen nastreven en gezonde marges behouden.'

Dat laatste is volgens Scheper lastig, omdat de huidige inflatiedruk in de gehele waardeketen, de stijgende inputkosten en de stijgende rentetarieven zorgen voor nog meer uitdagingen om de doelstellingen rond broeikasgassen te behalen. Dat komt ook naar voren uit een nieuw rapport van de Rabobank.

Die doelstellingen zijn essentieel, stelt de Rabobank-zuivelanalist. 'Als zuivelbedrijven de klimaatdoelen voor 2030 en daarna willen bereiken, is het versnellen van de invoering van maatregelen om de broeikasgasemissies op het boerenerf terug te dringen cruciaal.'


Balanceren

Wel is het volgens Scheper balanceren. 'Zuivelbedrijven die op eigen initiatief doelstellingen stellen, lopen reputatie- en procesrisico's op als de doelstellingen niet worden behaald. Hun markttoegang zou ook beperkt kunnen worden als concurrenten hun doelstellingen halen en wanneer de markt dit eist.'

De doelstellingen zijn te halen door een combinatie van stimulerende maatregelen en een groot aantal opties om de reductie van broeikasgasgassen te versnellen. Veel zuivelbedrijven integreren die stimulansen in het bredere duurzaamheidsprogramma van de onderneming.


Herverdeling

De Rabobank-zuivelanalist signaleert dat zuivelbedrijven over het algemeen niet in staat zijn om stimulerende beloningen uit de markt te halen. Een grootste deel van het kapitaal is nu afkomstig is van een herverdeling van melkbetalingen en bedrijfswinsten.

'Met de groeiende behoefte aan stimuleringsprikkels is het voor de toekomst is het van het allergrootste belang dat alle partijen en belanghebbenden in de waardeketen financieel bijdragen aan deze inspanningen, van de boerderij tot de eindconsument. Daarnaast kunnen overheden bijdragen in de vorm van stimulerende subsidies en/of belastingen. Ook kunnen andere belanghebbenden, zoals banken een bijdrage leveren', licht Scheper toe.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer