LTO Melkveehouderij verbolgen over aanscherpingen van Adema
LTO Vakgroep Melkveehouderij reageert verbolgen op de aangescherpte maatregelen die demissionair landbouwminister Piet Adema in een brief aan de Tweede kamer schreef. Adema heeft nieuwe nutrienten verontreinigde gebieden aangewezen en verlaagt daarnaast vanaf 1 januari 2025 de mestproductieplafonds naar 440 miljoen kilo stikstof en 135 miljoen kilo fosfaat.
Jos Verstraten, portefeuillehouder Bodem en Water van LTO-vakgroep Melkveehouderij, is onthutst. Hij begrijpt niet dat Adema bij het opleggen van een korting op de gebruiksnorm in de nutriënten verontreinigde (NV)-gebieden geen onderscheid maakt in teelten. Bij niet-uitspoelingsgevoelige teelten die de waterkwaliteit verbeteren zoals gras, krijgen boeren namelijk ook te maken met de strengere gebruiksnormen.
'We zijn het hier als vakgroep zeker niet mee eens. Op deze manier demotiveer je boeren om niet-uitspoelingsgevoelige gewassen te gaan telen', benadrukt Verstraten. 'Grasland is niet gevoelig voor uitspoeling en neemt ook veel stikstof op. Met de korting van 20 procent pak je bijvoorbeeld bij grasland op kleigrond bijna 80 kilo stikstof per hectare per jaar af.'
Impact op grasteelt
Die strakkere normen hebben volgens hem veel invloed op de kwaliteit van het gewas, de eiwitproductie is bijvoorbeeld lager. Ook zal de opbrengst afnemen. 'De voervoorziening van de koeien komt daardoor onder druk te staan.' Dat geldt volgens hem vooral voor bedrijven die al veel eiwit moesten aankopen.
'De teelt van gras heeft een positief effect op de waterkwaliteit en toch worden boeren afgestraft. Onbegrijpelijk', zegt Verstraten. 'Melkveehouders raken de derogatie al kwijt en nu komt deze korting op de gebruiksnormen er nog eens bovenop. Onze sector wordt opgezadeld met een te grote opdracht in verhouding tot datgene waar wij als landbouw als geheel verantwoordelijk voor zijn.'
Mestproductieplafonds
Het feit dat Adema de mestproductieplafonds voor stikstof en fosfaat laat dalen komt voor de vakgroep niet als een verrassing. 'Dit was voor ons geen geheim en we snappen dat er krimp van de veehouderij en dus ook van de melkveehouderijsector nodig is', laat Verstraten weten. Maar het tempo waarin alles nu wordt doorgevoerd is volgens hem onmogelijk uitvoerbaar zonder grote brokken te veroorzaken.
'Die tien procent reductie voor het stikstof- en fosfaatplafond is in één jaar tijd niet haalbaar. Je kunt zoiets niet doorvoeren zonder rigoureus in te grijpen op individuele melkveebedrijven. Dit gaat niet lukken op een sociaal aanvaardbare manier. We willen niet wéér een generieke korting.'
De vakgroep wenst dat een deel van de veehouders vrijwillig zal beslissen om te stoppen en gebruik zal maken van de opkoopregeling. Ook kan de sector nog sleutelen aan bijvoorbeeld stikstofreductie in het voer.
‘De aangekondigde verhoging van de afroming van fosfaatrechten bij verhandeling wijzen wij zeker niet af. Maar we hebben meer tijd nodig.’ Dat is volgens Verstraten noodzakelijk om te voorkomen dat de pittige optelsom van beleidsmaatregelen de bedrijven van de LTO-leden financieel uitholt.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Niemeyer RS 470 TWIN
Gebruikt, € 3.000
-
Fendt 309 CA
1998, P.O.A.
-
Claas VOLTO 870
Gebruikt, P.O.A.
-
Case IH PUMA 260 CVX AFS CONNECT
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %