Forse aanpassingen belastingplan gunstig voor glastuinbouw

Onder druk van de Tweede Kamer zijn de maatregelen in de Wet fiscale klimaatmaatregelen glastuinbouw flink teruggeschroefd. Glastuinbouw Nederland reageert verheugd op de uitkomst van een stemming in de Tweede Kamer. Glastuinders krijgen meer tijd om zich aan te passen aan de nieuwe fiscale situatie.

Forse+aanpassingen+belastingplan+gunstig+voor+glastuinbouw
© Twan Wiermans

Een afbouwpad van tien in plaats van vijf jaar voor het verlaagd tarief tuinbouw voor ketelgas en een jaarlijkse herbeoordeling van de inperking van wkk-vrijstellingen. Ook een extra hoge CO2-heffing in het sectorsysteem om deze versoepeling in wkk-maatregelen te dekken is van tafel.

Dat is de uitkomst van de stemming in de Tweede Kamer afgelopen nacht over het Belastingplan 2024. Onderdeel hiervan is ook de Wet fiscale klimaatmaatregelen glastuinbouw. Op initiatief van ChristenUnie, VVD en CDA werden er amendementen aangenomen om de fiscale pijn voor glastuinders te verzachten.

Glastuinbouw Nederland is verheugd met deze aanzienlijke lastenverlichting voor kleinere, middelgrote en extensieve familiebedrijven: dit geeft weer handelingsperspectief. Het wetsvoorstel stelde aanvankelijk voor om per 2025 de wkk-inputvrijstelling in te perken en in vijf jaar tijd het verlaagd tarief tuinbouwtarief ketelgas volledig af te bouwen.

Zo verkleinen we voor onze ondernemers de impact zoveel mogelijk en blijven onze klimaatambities overeind

Adri Bom-Lemstra, voorzitter Glastuinbouw Nederland

Met een verwachte lastenstijging – alleen al op aardgas – van 24 miljoen euro in 2019 naar 740 miljoen euro in 2030 maakte Glastuinbouw Nederland zich grote zorgen over de financiële impact op de sector.


Met steun van PVV, BoerBurgerBeweging, SGP, Groep Van Haga, JA21, lid-Den Haan en lid-Omtzigt werden afgelopen nacht twee belangrijke amendementen van ChristenUnie, VVD en CDA aangenomen. Steun was er ook van Forum voor Democratie en Denk op het tweede amendement van de jaarlijkse wkk-evaluatie. Het wetsvoorstel en de amendementen wachten nu de behandeling in de Eerste Kamer.

Het eerste amendement verlengt het afbouwpad voor het verlaagd tarief tuinbouw van vijf naar tien jaar. Jaarlijks betekent dit lagere afbouwpercentages. Dit geeft kleine en middelgrote bedrijven meer tijd om hierop te reageren en maakt de impact minder heftig, stelt Glastuinbouw Nederland.


Versoepeling compenseren

Wel is een iets hogere CO2-heffing in het sectorsysteem nodig om deze verlenging financieel te dekken. Maar deze verhoging is fors lager dan de heffing die het kabinet eerder voorstelde om de versoepelingen in de wkk-maatregelen mee te kunnen compenseren.

Daarbij komt het ministerie van Financiën in 2024 met een tariefstudie naar de juiste CO2-heffing om de klimaatdoelen te borgen. Wanneer de in het amendement voorgestelde CO2-heffingen te hoog blijken, worden die aan de hand van die studie bijgesteld.


Het tweede amendement voorziet in een jaarlijkse evaluatie van het inperken van de wkk-inputvrijstelling. Het ministerie van Financiën onderzoekt ieder jaar of de fiscale opbrengsten van deze maatregelen door de glastuinbouw overeenkomen met de ramingen van het kabinet, zodat waar nodig kan worden bijgestuurd. Het recente voorstel van het kabinet om met een hogere CO2-heffing deze versoepeling in wkk-maatregelen te financieren, is met dit amendement uit het wetsvoorstel verdwenen.

'Sinds de aankondiging van deze fiscale maatregelen in het coalitieakkoord is Glastuinbouw Nederland, dankzij het convenant, het gesprek aangegaan met het kabinet en de Tweede Kamer over de impact van deze maatregelen op de glastuinbouwsector', zegt voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland.


Realistische alternatieven

Deze constructieve bijdrage heeft volgens Bom-Lemstra tot realistische alternatieven geleid. 'Uiteindelijk leidde dat tot twee belangrijke verzachtingen voor kleine en middelgrote telers. Zij krijgen meer tijd om zich aan te passen aan deze nieuwe fiscale situatie, die beter past bij het karakter van de glastuinbouw dan een degressief belastingstelsel. Zo verkleinen we voor onze ondernemers de impact zoveel mogelijk en blijven onze klimaatambities overeind.'

In samenwerking met AgroEnergy heeft Glastuinbouw Nederland de rekentool geüpdatet, waarmee ondernemers de financiële impact van deze aanpassingen kunnen berekenen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer