Van Rij stelt wetsvoorstel bij: gasinkoop onbelast en CO2-heffing omhoog

Glastuinders hoeven toch niet per 2025 belasting te gaan betalen voor het gas dat ze inkopen en waar ze vervolgens via de inzet van een wkk-installatie elektriciteit van maken die ze in de eigen bedrijfsvoering gebruiken. Dat blijkt uit een nota van wijziging die demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën heeft ingediend op zijn eerdere voorstel voor een Wet fiscale klimaatregelen glastuinbouw.

Van+Rij+stelt+wetsvoorstel+bij%3A+gasinkoop+onbelast+en+CO2%2Dheffing+omhoog
© Dirk Hol

Deze wet is onderdeel van het Pakket Belastingplan 2024. Van Rij komt met de wijziging tegemoet aan de zorgen die onder meer door de ChristenUnie in de Tweede Kamer werden geuit, meldt de energienieuwssite Energeia. 'We zijn blij dat er brede politieke steun is om de doelstelling op een andere manier te behalen', reageert voorzitter Adri-Bom Lemstra van Glastuinbouw Nederland. 'Het toont de bereidheid om een economisch sterke sector in stand te houden.'

Glastuinders betalen nu geen belasting voor het gas dat ze gebruiken in hun warmtekrachtkoppeling (wkk)-installatie. Als ze willen profiteren van deze vrijstelling, moet de installatie een elektrisch rendement halen van minstens 30 procent. Met de Wet fiscale klimaatregelen glastuinbouw zou een deel van deze vrijstelling per 2025 komen te vervallen.

Dat betekent dat het gas dat is bestemd voor het produceren van stroom die aan het net wordt geleverd belastingvrij blijft, maar het gas dat was bestemd voor de elektriciteit van het eigen glastuinbouwbedrijf wel zou worden belast.


Voorstel teruggedraaid

Van Rij draait het oorspronkelijke voorstel terug omdat hij een ongewenste stimulans ziet ontstaan. Het zou namelijk voor glastuinders financieel gunstiger worden om de zelfgeproduceerde stroom zoveel mogelijk aan het distributienet te leveren om vervolgens voor eigen consumptie elektriciteit van buiten in te kopen. De staatssecretaris komt daarom met een inputvrijstellling, die geldt voor alle opgewekte stroom, ongeacht de afnemer.


Die inputvrijstelling komt niet zonder voorwaarden. Vanaf 2025 tot 2030 worden er steeds strengere eisen gesteld aan het rendement van de wkk. In 2030 moet een rendement van 60 procent worden gehaald om voor 100 procent vrijstelling te krijgen. De meeste installaties kunnen daar niet aan voldoen, zelfs moderne installaties niet.

Maar Van Rij ziet hierdoor een gat in zijn begroting. Dat gat wil hij dichten met een strenger ingroeipad en een hogere CO2-heffing. Dat eerste houdt in dat vanaf 2025 minder efficiënte centrales minder vrijstelling hebben en meer moeten afdragen.


Gemengde gevoelens

Daarnaast schroeft de staatssecretaris de CO2-heffing op, wat zorgt voor gemengde gevoelens bij Glastuinbouw Nederland. In het oorspronkelijke voorstel zou de CO2-heffing beginnen in 2025 met een CO2-prijs van 1,35 euro per ton CO2 in 2025 naar 6,80 euro per ton CO2 in 2030. Maar in het aangepaste voorstel begint de CO2-heffing op 8,20 euro per ton in 2025 en groeit deze door naar 12,40 euro in 2030.

'Het is krom om het begrotingsgat dat ontstaat door de correctie op de inputvrijstelling deels op te vullen door het verhogen van de CO2-heffing', vindt Bom-Lemstra. 'De CO2-heffing raakt namelijk alle glastuinders, ook die met een gasketel. Dat terwijl de inputvrijstelling alleen bedrijven met een wkk betreft. Het komt erop neer dat glastuinders met een gasketel gaan betalen voor het in stand houden van een wkk-inputvrijstelling. Dat klopt niet.'

Woensdag staat het vernieuwde wetsvoorstel Wet fiscale klimaatmaatregelen glastuinbouw op de agenda in een plenair wetgevingsdebat. Maandag is het wetsvoorstel al besproken in de commissie voor Financiën in de Tweede Kamer.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    7° / 2°
    20 %
  • Donderdag
    8° / 2°
    95 %
  • Vrijdag
    10° / 6°
    95 %
Meer weer