Kabinet ondergraaft bestaanszekerheid tuinders vindt Glastuinbouw Nederland
Glastuinbouw Nederland maakt zich grote zorgen over de toenemende lastendruk voor glastuinders door het nieuwe energiebelastingstelsel dat de overheid voorstelt. De organisatie stelt dat het demissionaire kabinet de bestaanszekerheid van de sector ondergraaft en ook voorbijgaat aan de impact voor de burgers.
In een reactie op de kabinetsplannen, die gepresenteerd zijn tijdens Prinsjesdag, roept Glastuinbouw Nederland op tot een fundamentele herziening van het huidige degressieve energiebelastingstelsel. Dit stelsel is met name nadelig voor juist de kleine, middelgrote en extensieve familiebedrijven. In een reactie stelt de organisatie dat niet alleen de bestaanszekerheid van de sector wordt bedreigd, ook voor burgers is de impact groot omdat voedingsgewassen, maar ook bloemen en planten steeds duurder worden.
Met de omstreden Wet fiscale maatregelen glastuinbouw wil de regering tussen 2025 en 2030 zowel het verlaagd tuinbouwtarief uitfaseren als de wkk-inputsvrijstelling inperken. In opdracht van de Tweede Kamer en het landbouwministerie constateerde Wageningen Economic Research al dat hierdoor de totale lastenstijging voor telers van 24 miljoen euro in 2019 naar 740 miljoen euro in 2030 stijgt. Een nieuwe studie van Trinomics bevestigt dit.
Toch zet het kabinet zijn beleid onverwijld door, constateert ook voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland. 'Voor de helft van de Nederlandse telers wordt het onrendabel om nog tomaten, paprika's, komkommers, aardbeien of bloemen en planten te telen. Waar de energiekosten twee tot soms vijf keer stijgen, kunnen deze kosten slechts beperkt worden doorberekend aan de consument. Dit beleid remt met name de klimaatkoplopers.'
Vlakker belastingstelsel
Weg van de fossiele subsidies en naar een eerlijker energiebelastingstelsel. Dat is volgens Bom-Lemstra wat Nederland en de glastuinbouw wil. Met een vlakker energiebelastingstelsel betaalt iedereen evenveel voor zijn aardgas en elektriciteit, stelt zij. Een eerlijker systeem, waarin vrijstellingen voor industrieën verdwijnen en elke kilo uitstoot CO2 gelijk wordt gecompenseerd.
#Prinsjesdag ondergraaft bestaanszekerheid #glastuinbouw en burgers, voedselarmoede op de loer. Lees de reactie van Glastuinbouw Nederland. https://t.co/e48ebMJEet
— Glastuinbouw Nederland (@GlastuinbouwNL) September 19, 2023
'Wil het kabinet echt werk maken van de energietransitie dan moet het belastingstelsel fundamenteel op zijn kop in plaats van dit soort paniekvoetbal. Een vlakkere energiebelasting die communiceert met bestaande systemen als ETS en ons CO2-sectorsysteem geeft ondernemers handelings- en toekomstperspectief in de groene economie van Nederland', verklaart Bom-Lemstra.
Rechtvaardig beprijzingsbeleid
Tot die tijd blijven volgens haar het verlaagd tuinbouwtarief en de wkk-inputsvrijstelling de noodzakelijke doekjes voor het bloeden in het huidig degressieve stelsel om voedsel- en groenarmoede te voorkomen. 'Het is nu belangrijker dan ooit dat voedsel en sierteelt betaalbaar blijven voor burgers. Ook dat is eerlijk klimaatbeleid.' De voorzitter roept namens de tuinbouwsector tot slot het bedrijfsleven en ngo's op tot samenwerken aan een rechtvaardiger beprijzingsbeleid.
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
781
Gebruikt, € 4.000
-
Ford Tractor 4000 (MD) #30997
Gebruikt, P.O.A.
-
Stiga PARK 500 WX
Nieuw, P.O.A.
-
Pottinger Jumbo 8010L
2016, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Maandag12° / 11°90 %
-
Dinsdag10° / 7°15 %
-
Woensdag9° / 5°95 %