Hoe blijft Polder Giethoorn leefbaar?

Akkerbouwer en pluimveehouder Pieter Winter wil dat zijn omgeving in de toekomst rendabel en leefbaar blijft. Met steun van Nuffield, gemeente Steenwijkerland en provincie Overijssel kan de boer onderzoeken hoe.

Hoe+blijft+Polder+Giethoorn+leefbaar%3F
© ANP Persbureau

Het platteland staat volgens Winter onder druk, er zijn veel opgaven voor natuur en klimaat die gevolgen hebben voor het landschap en de agrarisch ondernemers. 'Er zijn veel zorgen over hoe deze problemen moeten worden aangepakt. De overheid vindt dat er van alles moet veranderen en wij ervaren dat er in Den Haag wordt gedacht dat de oplossing altijd vanaf het platteland moet komen.'

Met dit onderzoek wil de Overijsselse ondernemer eerst los van alle overheden weten wat de behoeftes zijn van de mensen in de Polder Giethoorn. Ongeveer een derde van de inwoners vulde een digitale enquête in. Op basis van deze uitkomsten stelde Winter een manifest op. Hierin komt naar voren dat vooral de kernwaarden moeten worden bewaard.

De Polder Giethoorn dient een voedselproducerend landbouwgebied te blijven. Het is een uniek landschap met rechte lijnen en domeinboerderijen, landbouw en natuur zijn in balans en de ondernemers zijn innovatief en ondernemend. Inwoners geven daarnaast aan dat ze het belangrijk vinden om betrokken te worden bij het verduurzamen van de polder en dat ze graag zien dat er concrete doelen worden gesteld.

Het mooie aan dit traject is dat niemand er slechter van wordt

Bram Harmsma, VVD-wethouder Steenwijkerland

Op dit moment is er weinig vertrouwen in de overheid. Om dit op te lossen is wethouder Bram Harmsma (VVD) nauw betrokken bij het project. 'Een gebiedsproces begint bij lokaal draagvlak, dit begint bij iemand die gaat onderzoeken hoe we daar invulling aan kunnen geven. Dat vind ik veel mooier dan dat we als overheid top-down dingen bedenken.'

Inwoners willen volgens Harmsma graag meewerken aan het opwekken en gebruiken van duurzame energie. Uit de enquête blijkt dat er geen draagvlak is voor zonnepanelen op het land, plaatsing op daken krijgt de voorkeur. 'Iedereen in de polder is het erover eens dat de innovaties iets moeten opleveren voor de inwoners en ondernemers', aldus de wethouder. De mogelijkheid tot lokaal ondernemerschap is voor inwoners dan ook een voorwaarde.


Meten is weten

Bovendien is er een grote behoefte aan meten is weten, dit wordt volgens Winter gezien als de basis voor vertrouwen in de politiek. 'Als de politiek een concreet doel voor ogen heeft, kunnen de polderbewoners samen met de overheid bedenken hoe ze dit kunnen bewerkstelligen.'

Een van de pijlers van het onderzoek is de sociaaleconomische staat van Polder Giethoorn verbeteren. Daarom willen ondernemers graag uitzoeken hoe regionale producten meer kunnen worden gepromoot.

De gemeente Steenwijkerland heeft zelf een programma vitaal platteland, daarin probeert de gemeente door middel van intensieve samenwerking met de provincie de natuurhersteldoelen te halen en daarnaast een sociaaleconomisch perspectief te bieden. Harmsma denkt dat vooral de manier waarop de natuuropgaven worden ingevuld in overleg moet gaan met de lokale ondernemers. Zo kun je het vertrouwen in de sector terugwinnen.


Geen bedreiging

'Het mooie aan dit traject is dat niemand er slechter van wordt. Wij gaan gezamenlijk invulling geven aan deze opgaven. Dat vind ik een mooi uitgangspunt, dan ben je ook als overheid geen bedreiging, daar moeten we voor waken', stelt de wethouder.

Om ervoor te zorgen dat het manifest niet weer in de bureaucratische lade terechtkomt, heeft Winter samen met zijn compagnons een kerngroep opgesteld. Zij gaan zich bezighouden met de verdere invulling van de plannen. Dit is volgens hem nog maar het startpunt.

'Het manifest is vooral bedoeld om te kijken hoe wij als ondernemers aan het stuur blijven en ervoor zorgen dat we proactief kunnen werken aan de uitdagingen die we in de toekomst gaan tegenkomen. De verdere invulling gaan we in de komende periode bekijken', geeft Winter aan. Hij is ervan overtuigd dat zijn ideeën kunnen worden omgezet in concrete handelingen.


Valkuil

Een van de valkuilen waar de eigenaar van Agro Giethoorn voor wil waken, is een sectorale benadering. Hiermee bedoelt hij dat toerisme, landbouw en natuur geen aparte doelstellingen moeten zijn. Er moet volgens hem worden gekeken naar de complete situatie in de polder.

Harmsma denkt zeker iets met de plannen van Winter te kunnen. 'De ideeën zijn heel concreet, er is draagvlak en er zit een goede businesscase op.' De wethouder vindt het vooral mooi dat wordt gekeken naar verdienmodellen die niet alleen afhankelijk zijn van subsidies.


Samen met inwoners

Het manifest is volgens de initiatiefnemer een mooie start om samen met de gemeente en provincie een nieuw plan te maken voor het gebied. Winter vindt het belangrijk dat de beslissingen over de polder in samenspraak met de inwoners worden gemaakt. 'Economisch perspectief en leefbaarheid moeten de basis gaan worden. Ik heb er vertrouwen in dat dit gaat lukken.'

Over tien jaar denkt Winter dat de Polder Giethoorn veel mogelijkheden biedt om te ondernemen. Met een gezonde landbouw en een gebalanceerde verhouding tussen mens en natuur.


Wereldwijd een kijkje nemen in de agrarische keuken

Pieter Winter is voor het Nuffield-scholarship de hele wereld over geweest om te ondervinden hoe collega-boeren elders hun werkzaamheden uitvoeren. Vooral op het eiland Borneo merkte hij dat ze anders werken dan in Nederland. 'Ik bivakkeerde in een regenwoud waar jaarlijks 4.500 millimeter water valt. Er kan daar veel groeien, maar door het regenwoud kun je niet efficiënt werken.' Desondanks zijn de mensen er tevreden met weinig, dit is de ondernemer op meer plekken in de wereld opgevallen. 'Ik kwam per toeval uit bij het Nuffield-scholarship. Ik vond dat ik mezelf meer moest ontwikkelen op het gebied van ondernemerschap en creativiteit. Daarnaast wilde ik meer weten over de vraagstukken die wereldwijd spelen.' Deze kennis wil de Overijsselse boer graag delen met de rest van zijn omgeving. Hij stelt wel dat het programma niet bij iedereen past: 'Je moet nieuwsgierig zijn en openstaan voor veranderingen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / -2°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer