'Weet je waar de meeste mensen doodgaan?'
Weet je het al? In bed! Levensgevaarlijk die bedden, meteen verbieden! Alleen al uit voorzorg! Een absurde redenatie natuurlijk, maar toch speelt dit en willen we selectief van alles verbieden als dat ons uitkomt. Er is een zogenaamd voorzorgsprincipe. Desnoods stappen mensen dan naar de rechter.

Onlangs was er weer een uitzending van het activistische televisieprogramma Zembla met de journalist, activist in mijn ogen, Ton van der Ham. Bij hem weet je op voorhand de uitkomst als het de landbouw en in dit geval pesticidengebruik betreft. Ook de neuroloog en Parkinsondeskundige Bas Bloem kwam aan het woord en koppelde dit aan diverse middelen. Uiteraard heb ik als boer ook het liefst geen middelen nodig. Helaas is dat een illusie.
Elke stof is giftig, de dosis maakt immers het vergif. Dus heb je het gevaar te beheersen, zoals door goed onderzoek en door bescherming via gebruik van maskers en handschoenen. Auto's hebben immers ook gordels. Als we consequent zijn en weten dat er zevenhonderd doden in het verkeer vallen, verboden we vandaag de auto nog. Maar ja, daar rijden we allemaal in.
De ene stof, het ene middel is het andere niet, voor mens niet, voor dier niet, voor plant niet. Een peer is immers geen appel en ook geen leeuw, geen tarwe, geen eik, geen haring. Tijdens een andere uitzending met de heer Bloem was hij genuanceerder over de negatieve effecten van middelen. Hij zag ook Parkinson bij jonge mensen die synthetische drugs gebruikt hadden, sterk lijkend op paraquat, een terecht verboden middel. Naast landbouwmiddelen zijn er veel stoffen ook in het burgerlijke milieu, die riskant zijn, zoals in verf, schoonmaakmiddelen, bouwmaterialen.
We willen zo min mogelijk risico, maar wetenschappelijk gezien kan dat nooit 100 procent
Uiteraard willen we zo min mogelijk risico, maar wetenschappelijk gezien kan dat nooit 100 procent. Vanuit activisme proberen diverse lieden het voorzorgsbeginsel te misbruiken. Hoe stel je, als je alles uit wilt sluiten, een samenleving voor waar je instituten niet vertrouwt als het RIVM, KNMI en CTGB? Ook wordt het voorzorgsprincipe soms bewust omgedraaid: we willen 100 procent zekerheid (die de wetenschap nooit zal kunnen geven). Dit levert een soort volksgericht op, aangevoerd door ngo's, activistische wetenschappers, media, politici et cetera.
Sommige journalisten van Zembla kun je vergelijken met die van Ongehoord of Joop.nl. Ze zijn bezig met het creëren van een gevaarlijke sfeer. Mensenmiddelen zoals voor corona en middelen in landbouw verschillen qua onderzoek niet echt, maar beide hebben blijkbaar hun eigen wappies.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners

Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fendt 412 Vario COM1
2003, P.O.A.
-
Rumptstad Stoppelploeg
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (HG) #692624
Gebruikt, P.O.A.
-
Kubota M6060
2016, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %