Adema wil vaart houden in aanpassing pachtwetgeving

Landbouwminister Piet Adema wil de aanpassingen van de pachtwetgeving doorzetten. Het uitgangspunt is het stimuleren van duurzame, langjarige pachtovereenkomsten, waarbij verpachters een redelijk rendement kunnen halen op hun investering.

Adema+wil+vaart+houden+in+aanpassing+pachtwetgeving
© dirk hol

Dat is de uitkomst van een ontmoeting tussen Adema en LTO Nederland, NAJK, de Bond voor landpachters en eigen-grondgebruikers en de Federatie Particulier Grondbezit. Begin dit jaar bespraken de organisaties hun gezamenlijke uitgangspunten voor herzieningen van het pachtstelsel met de minister. Adema schetste daarbij de contouren die in grote lijnen overeen kwamen met de visie van de sectororganisaties.

Destijds is afgesproken dat zij de voorstellen uitwerken naar concrete voorstellen om de pachtwetgeving te veranderen. Dat uitgewerkte plan is donderdag aan de minister aangeboden. Adema wil de herziening van de pachtwetgeving baseren op de voorstellen uit de sector.

De herziening van het pachtstelsel is om verschillende redenen belangrijk voor zowel het kabinet, de pachters als de verpachters. Voor de transitie naar een duurzamer landelijk gebied hebben agrarische ondernemers meer mogelijkheden nodig om landbouwgrond te pachten. Ook is het nodig dat verpachters in grond kunnen investeren. De herziening van het stelsel moet dat mogelijk maken.


Voorstellen langere pachtperiode

De partijen hebben een stelsel van samenhangende pachtvormen uitgewerkt. Voor langdurige pacht geldt dan een periode van minimaal achttien jaar. Verpachters en pachters kunnen hierbij zelf de pachtprijs en voorwaarden voor verduurzaming afspreken. Een toets kan plaatsvinden op redelijkheid en billijkheid. Daarnaast is kortdurende pacht tot zes jaar mogelijk. Deze is gebonden aan pachtprijsnormen.


Verder zijn er afspraken gemaakt over de natuurpacht, teeltpacht en het vernieuwen van overeenkomsten van reguliere pacht. Ook is voorgesteld om grondruilovereenkomsten uit te werken. Met deze overeenkomsten kunnen agrariërs hun gronden onderling ruilen.

In de pachtvoorwaarden kunnen afspraken worden opgenomen over bodemkwaliteitseisen en duurzaam bodembeheer. Een monitoringsysteem moet daarvoor worden uitgewerkt. Daarbij kan worden aangesloten bij bestaande systemen zoals bodempaspoort en kritische prestatie indicatoren.


Onderverpachting tegengaan

Voor alle pacht geldt dat de toetsing op bedrijfsmatig gebruik wordt aangescherpt om de mogelijkheid te hebben hobbymatig gebruik van gepachte grond en onderverpachting tegen te gaan. Voor alle pacht geldt het bereiken van de AOW-leeftijd als opzeggingsgrond, tenzij de pachter aantoont dat het gebruik bedrijfsmatig wordt voortgezet.

Het continuatierecht blijft. De grote schommelingen in de pachtprijzen moeten worden gedempt. De pachtprijzen moeten bovendien beter aansluiten bij de verschillen in opbrengend vermogen tussen grondsoorten en regio’s, zo staat in de plannen. Dat het kabinet demissionair is, hoeft geen vertraging op te leveren omdat het onderwerp niet controversieel is verklaard.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer