Sector reageert positief op voorstel voor herziening pachtstelsel

De drie organisaties LTO Nederland, Federatie Particulier Grondbezit (FPG) en de Bond voor Landpachters en Eigen Grondgebruikers in Nederland (BLHB) hebben positief gereageerd op het voorstel voor herziening van het pachtstelsel.

Sector+reageert+positief+op+voorstel+voor+herziening+pachtstelsel
© Eigen Foto

Landbouwminister Piet Adema publiceerde vrijdag zijn voorstel voor een nieuw pachtstelsel. Dit is grotendeels in lijn met de contouren voor een herziening van het pachtstelsel dat door de drie genoemde organisaties is uitgewerkt. De huidige pachtregelgeving sluit volgens deze organisaties namelijk niet meer aan op de wensen en behoeften van pachters en verpachters.

Het huidige stelsel stimuleert volgens LTO vooral het aangaan van kortlopende pachtovereenkomsten waarmee de continuïteit van bedrijven niet is geholpen. Ook ontbreekt een stimulans om te investeren in duurzaamheid. Dat belemmert de ontwikkeling van economisch duurzame agrarische bedrijven en helpt niet bij het invullen van de grote transitieopgaven die er liggen in het landelijk gebied.


LTO, FPG en BLHB zijn daarom blij dat Adema ruimte geeft om het gezamenlijke voorstel verder uit te werken. 'Wij pakken die handschoen graag op en streven ernaar om voor de zomer van 2023 een uitgewerkt voorstel hiervoor te presenteren. De intentie is om het voorstel samen met het NAJK verder uit te werken', meldt LTO.


90 procent kortlopend

Ruim een derde van de landbouwgrond in Nederland wordt gepacht. Mede door de huidige pachtwetgeving blijken nieuwe pachtovereenkomsten steeds vaker kortlopend van aard. Meer dan 90 procent van de nieuwe pachtcontracten bestaat uit kortlopende geliberaliseerde pachtcontracten.

Adema wil dat pacht als financieringsinstrument ook ondersteunend is aan alle transitieopgaven waarvoor de landbouw staat. In zijn ogen is langlopende pacht meer ondersteunend aan de grote opgaven op het gebied van bodem(kwaliteit), water(kwaliteit), natuur (stikstof) en biodiversiteit dan kortlopende pachtcontracten.

Kortlopende pachtcontracten leveren boeren te weinig zekerheid op en kennen vaak relatief hogere prijzen. De landbouwminister verwacht dat als langlopende contracten de norm worden, prijzen gemiddeld ook dalen. Daarnaast wil Adema de mogelijkheden verruimen voor verpachters en pachters om duurzaamheidsvoorwaarden af te spreken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer