Suzuki-proef in blauwe bes hoopgevend
De suzuki-fruitvlieg laat zich weer gelden. Eerst was het raak in de vroege kersenrassen, toen de vrijgestelde middelen nog niet inzetbaar waren. In de loop van de zomer nam de populatie sterk toe in de late kersen en pruimen. De komende tijd moeten zachtfruittelers alert zijn. Er wordt hard gezocht naar oplossingen, ook via het internationale Dropsa-project.
De suzuki-fruitvlieg (Drosophila suzukii) is lastig te bestrijden en kan veel ellende veroorzaken in zacht- en steenfruitsoorten als aardbei, blauwe bes, braam, framboos, druif, kers en pruim. Anders dan gewone fruitvliegen kan het beestje door de schil van bijna rijp fruit boren om eitjes te leggen in de vrucht. Daarna vreten de larven een deel van de vrucht weg.
Sinds ruim twee jaar bindt de sector de strijd met het plaagdier internationaal aan. De suzuki-fruitvlieg is immers wereldwijd een groot probleem in de fruitteelt. Binnen het Dropsa-verband werken 26 partners uit Europa, Azië, Noord-Amerika en Nieuw-Zeeland samen in diverse proeven. Die moeten meer kennis over de bestrijding van de suzuki-fruitvlieg opleveren. Het project duurt nog tot en met 2017.
In Nederland zijn PPO Fruit Randwijk en agrarisch toeleverancier Vlamings betrokken. 'Met elkaar kun je gelijktijdig veel zaken onderzoeken en hoef je niet allemaal het wiel uit te vinden', zegt adviseur Heino van Doornspeek van Vlamings. 'Na elk seizoen delen we alle kennis.'
Gaasdoek
Optimale bedrijfshygiëne voor en tijdens de oogst en de inzet van lokstoffen, insectengaas en de chemische middelen Tracer en Exirel zijn tot nu toe de belangrijkste wapens.
Vlamings begeleidt een proef met de toepassing van gaasdoek in blauwe bessen, waar veel van verwacht wordt. Bij een blauwe bessenteler in het Limburgse Heijthuizen is een klein deel van een perceel aan de onder- en zijkant hermetisch afgesloten met insectengaas. Het betreft een deel van 30 bij 50 meter. Naast Vlamings zijn ook Wageningen UR, Meteor Systems en Howitec betrokken.
'We hebben een Howitec insectengaas gebruikt en het perceel tot 3,5 meter hoogte afgeschermd. Van suzuki-fruitvliegen is bekend dat ze vooral laag boven de grond vliegen', legt Van Doornspeek uit.
Bewust is de bovenkant opengelaten. 'Om twee redenen kun je betwijfelen of je de bovenkant moet afdekken. Vanwege de kostprijs, maar ook vanwege de ventilatie. De luchtvochtigheid in het gewas kan hoog blijven met kans op schimmelziektes.' Veel kersentelers schermen wel hun hele boomgaard af aan alle kanten, ook tegen vogels.
Forse verschillen
Dit Dropsa-onderzoek is speciaal bedoeld om te ontdekken of enkel afscherming aan de zijkant voldoende is. 'Waarnemingen met lokvallen tonen alvast forse verschillen aan tussen de al of niet afgeschermde percelen. Het lijkt erop dat het gaasdoek zo'n 80 procent van de invlieg tegenhoudt', volgens Van Doornspeek. 'Dat is mooi, maar of dit de schade afdoende beperkt moet blijken.'
Deze week zijn de bessen aan beide kanten van het scherm geoogst. Vruchtanalyses van dit product moeten zekerheid geven over het resultaat. Over twee weken wordt dit herhaald. Op de proefpercelen waren nog geen bespuitingen uitgevoerd tegen de suzuki-fruitvlieg.
De oogst van blauwe bessen loopt tot eind september. Naar verwachting lopen de problemen in deze en andere teelten nog op vanwege de populatieopbouw door opvolgende generaties fruitvliegen en de hoger wordende luchtvochtigheid.
De insectennetten zijn vanaf 2017 ook leverbaar in groen. 'Daarmee is het insectengaas minder landschapsverstorend dan het transparante gaas dat wit afsteekt tegen het gewas. In sommige gemeenten is dat een issue', geeft de teeltadviseur aan.
Andere teelten
Als de aanpak in de blauwe bessenproef succesvol blijkt kan deze ook voor andere teelten zinvol zijn. Na herhaaldelijke problemen in de kersenteelt manifesteert de vlieg zich dit jaar ook op pruimenpercelen. Op de Proeftuin in Randwijk waren enkele onbespoten bomen met rijpe Opal eind juli voor 90 procent aangetast. Het lijkt erop dat de fruitvlieg vooral vanuit de kersenteelt overvliegt naar nabijgelegen pruimenpercelen, stelt Van Doornspeek.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 5711 M Dyna-4
Nieuw, € 68.500
-
John Deere Tractor 6150R (LH) #28711
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 6480 Dyna-6
2006, P.O.A.
-
John Deere Tractor 5067E (BV) #159234
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Technisch Manager Programma Natura 2000
Provincie Overijssel - Zwolle
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Weer
-
Woensdag7° / 2°20 %
-
Donderdag8° / 2°95 %
-
Vrijdag10° / 6°95 %