Emissies door vleesvarkens met 46 procent verlaagd in dertig jaar
De uitstoot van broeikasgassen door de Nederlandse varkenshouderij is in dertig jaar met 46 procent per kilo levend gewicht gedaald. Dat blijkt uit een analyse van Wageningen Livestock Research en Blonk Consultants in het kader van het project 'Vitale varkenshouderij'.
Wageningen Livestock Research en Blonk Consultants komen tot die conclusie op basis van een grondige levenscyclusanalyse, waarin de broeikasgasemissies tussen 1990 en 2020 zijn berekend. Zij analyseerden de varkenshouderijketen van de opfokzeugen tot en met het vleesvarkensbedrijf. Het onderzoek toonde een reductie van broeikasgasemissies per kilo levend gewicht van 46 procent aan.
De data die zijn verzameld over voer gingen bijvoorbeeld over samenstellingen, herkomst, gehaltes en teelt. Data over productiekenmerken hadden betrekking op voederconversie, gewicht en energieverbruik op het varkensbedrijf. In de analyse is gekeken naar de uitstoot van broeikasgassen (carbon footprint), uitgedrukt in CO2-equivalenten per kilo levend gewicht.
Voerproductie en mestopslag
De belangrijkste bijdrage aan de totale emissies kwam voor alle jaren uit voerproductie – dus teelt, processing, transport en verandering van landgebruik – en methaanemissies uit de mestopslag voor zowel biggen als vleesvarkens. De uitkomst laat zien dat een big in 2020 een 56 procent lagere uitstoot van CO2-equivalenten per kilo levend gewicht had ten opzichte van 1990. Vleesvarkens, inclusief opfokbiggen, hadden een 46 procent lagere uitstoot van CO2-equivalenten per kilo levend gewicht ten opzichte van 1990.
De verlaging kwam vooral door een betere voerbenutting en een lagere organischestofexcretie. Dit verlaagde de emissies van de voerproductie en methaanemissies uit de stal. Daarnaast namen ook de emissies per kilo voer in 2020 ten opzichte van 1990 af door onder andere meer opbrengsten per hectare, andere voeringrediënten en hoger gebruik van bij- en restproducten uit de foodsector.
Gevoeligheidsanalyses
Verschillende gevoeligheidsanalyses zijn uitgevoerd om de onzekerheid van bepaalde inputdata te analyseren. Deze analyses toonden aan dat de verlaagde uitstoot van CO2-equivalenten per kilo levend gewicht van vleesvarkens in 2020 ten opzichte van 1990 een range had tussen 33 procent en 52 procent.
De levenscyclusanalyse laat zien dat de meeste reductie voor biggen en vleesvarkens is te halen in voerproductie, voederconversie en methaanemissies uit mestopslag.
In het vervolg van dit onderzoek worden verschillende reductiestrategieën doorgerekend om inzicht te geven in verdere verlaging van broeikasgassen in de varkenshouderij.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lemken Juwel 8
2011, P.O.A.
-
Massey Ferguson 690
1986, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X940 (HA) #31419
Gebruikt, € 16.500
-
Stiga E-RIDE C300
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %