'Gebruik van kunstmest is gehalveerd door Kopros'

Als eerste bedrijf in Nederland startte melkveehouder Frans Versteden uit Oirschot vier jaar geleden met het gebruik van het microbiologische bacteriemengsel Kopros. Voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Nederland bracht vorige week samen met vijftien boeren een bezoek aan het Brabantse bedrijf om de effecten ervan in de stallen te zien.

%27Gebruik+van+kunstmest+is+gehalveerd+door+Kopros%27
© Gerben van den Broek

In de stallen van Versteden ruikt het geheel niet naar ammoniak of mest. Alleen het voer is te ruiken. De stallen worden één keer in de vier weken behandeld met Kopros. Dit zorgt er niet alleen voor dat de ammoniakuitstoot in de stallen wordt gereduceerd, maar ook dat die bij mestaanwending voor bemesten sterk wordt gereduceerd.

Bovendien verbetert de bodemvruchtbaarheid door de bodembacteriën en schimmels. 'In de afgelopen jaren is het kunstmestgebruik op ons bedrijf gehalveerd, maar de opbrengst van het grasland is hetzelfde gebleven en de kwaliteit is zelfs verbeterd', licht de melkveehouder toe.


Verdienmodel

Tijdens zijn werkbezoek liet Van der Tak zich door Oscar en Edgar van Nunen van Novus AgroEcology in Tilburg bijpraten. 'Dit is de enige oplossing voor emissiereductie die zichzelf terugverdient voor de boer', stelt Edgar van Nunen. 'Het gebruik van Kopros werkt in de hele kringloop door en zorgt voor een betere bodemvruchtbaarheid.'

Kopros is oorspronkelijk afkomstig uit Zwitserland en wordt daar al op honderden boerenbedrijven gebruikt. Niet voor emissiereductie, maar voor de voordelen die het mengsel brengt voor het bedrijf. In Nederland wordt het op 35 melkveehouderijen toegepast. 'Als dit middel zo goed werkt, waarom maken er dan niet veel meer boeren gebruik van?' wil de LTO-voorzitter weten.


Erkenning

'We doen er alles aan om onze oplossing erkend te krijgen en zijn druk bezig om met meten en monitoring de resultaten aan te tonen', zegt Van Nunen. Daarnaast staat Kopros bijvoorbeeld ook op de lijst met innovaties voor een duurzame veehouderij, waarmee de zes zandprovincies innovaties in de veehouderij willen versnellen.


Maar het product staat niet op de Regeling ammoniak en veehouderij (RAV)-lijst. Van Nunen: 'Wetenschappers die zich bezighouden met emissies, vinden het lastig om een andere microbiologische werking in mest en bodem op hun waarde te beoordelen.'


Toezegging

Van der Tak doet de toezegging dat hij Kopros via zijn contacten bij het ministerie van Landbouw en de melkveegroep van LTO Noord verder onder de aandacht gaat brengen. Die toezegging wordt positief ontvangen.

De toepassing van Kopros kost tussen 50 en 65 euro per koe per jaar. 'In ons geval komt dit neer op zo'n 600 euro per maand. Dat is een bedrag dat ik wel kan opbrengen. Maar 200.000 euro voor een nieuw vloersysteem kan ik niet op tafel leggen', zegt een jonge veehouder, die het melkveebedrijf gaat overnemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
  • Woensdag
    9° / 6°
    85 %
Meer weer