Kadaster: 2.176 hectare landbouwgrond volgebouwd met zonnepanelen
Landbouwgrond wordt relatief vaak gebruikt voor de bouw van zonneparken, maar het gaat om een gering gedeelte van de totale agrarische gebieden. In vijf jaar tijd zijn op 0,12 procent van de ruim 1,8 miljoen hectare landbouwgrond zonnepanelen verrezen. Het gaat om 2.176 hectare. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster.
De verschillen tussen de provincies zijn groot. In Groningen en Drenthe wordt de meeste landbouwgrond gebruikt voor zonnepanelen, 0,25 procent van het totale aantal hectares agrarische grond. In Zuid-Holland en Noord-Brabant is juist minder landbouwgrond gebruikt dan gemiddeld, 0,06 procent.
Vijf jaar geleden was 60 procent van de oppervlakte van zonneparken nog agrarische grond. Dat was in een eerder onderzoek van het Kadaster in 2020 nog 63 procent. In Utrecht gaat het om 80 procent, in Zuid-Holland om 34 procent. Iets minder dan een kwart was 'overig groen'. Daaronder vallen bijvoorbeeld grasvelden, groenstroken langs wegen of zandvlaktes.
562 zonneparken
Niet alleen op landbouwgrond, maar ook langs spoorlijnen, wegen en bij de bebouwde kom wordt zonne-energie opgewekt. Nederland telde eind vorig jaar 562 zonneparken met een totale oppervlakte van 3.621 hectare. Het kleinste zonnepark is 1.002 vierkante meter, het grootste zonnepark ruim 1 miljoen vierkante meter, oftewel 100 hectare. Beide zonneparken werden gerealiseerd in de provincie Groningen.
Gelderland heeft met 89 parken de meeste zonneparken, gevolgd door Overijssel (62). Ook liggen er in Noord-Brabant en Noord-Holland veel zonneparken, maar die zijn in veel gevallen kleiner dan 2 hectare. De grootste zonneparken, groter dan 20 hectare, zijn vooral te vinden in Groningen en Drenthe. In Zeeland (24), Flevoland (22) en Utrecht (15) liggen de minste zonneparken.
Voormalig bosgebied
Bos hoeft zelden te wijken voor zonnepanelen: slechts 1 procent van het totaal is op voormalig bosgebied gebouwd. Van 3 procent wisten de onderzoekers het terrein niet precies te definiëren.
Verschillende partijen in de agrarische sector zijn kritisch op de bouw van zonneparken op landbouwgrond. BBB en LTO Nederland vinden dat Nederland niet mag worden volgebouwd met zonnepanelen. Dat zou onder ander ten koste gaan van de voedselvoorziening.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Vicon Schudder FANEX 684 SCHUDDER (BS) #25945
Gebruikt, € 12.645
-
John Deere 328A achtermaaier met kneuzer
2012, P.O.A.
-
New Holland Tractor T6.180 (LH) #31626
Gebruikt, P.O.A.
-
Deutz-Fahr DX 4.51 trekker
1990, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %