Bokjes afmesten blijft uitdagend door problemen in slachtketen
Het blijft voor sommige geitenbedrijven een uitdaging om minimaal een kwart van de bokjes groot te brengen voor humane consumptie. Dit komt mede door problemen in verschillende schakels in de slachtketen. Op de meeste geitenbedrijven vraagt dit overigens niet direct om meer inspanningen dan voorgaande jaren. Dat blijkt uit een evaluatie van de uitwerking van het sectorplan over de omgang met geitenbokjes.
Ondernemers werden het afgelopen lammerseizoen verzocht te voldoen aan de nieuwe Kwaligeit-norm voor het grootbrengen van een kwart van de bokjes. Voor een aantal bedrijven bleek dit een uitdaging. Dit werd al wel voorzien bij het opstellen van het sectorplan door de Nederlandse GeitenZuivel Organisatie (NGZO) en LTO.
Vooral voor bedrijven die krap in de huisvesting van geitenbokjes zitten, wordt het lastig om de bokjes groot te brengen. Zeker wanneer de dieren niet kunnen worden opgehaald door de veehandelaar. Een deel van deze problemen worden veroorzaakt door personeelstekort bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS), vinden NGZO en LTO. Zij hebben hier vooraf aan het lammerseizoen hun zorgen over geuit bij de NVWA.
Verder vond begin juni een bijeenkomst plaats met alle partijen uit de slachtketen en de NVWA om het lammerseizoen te evalueren, knelpunten vast te stellen en structurele oplossingen te zoeken. Voor een goede doorloop binnen de slachtketen zijn alle schakels nodig.
Problemen met huisvesting
In Noord-Brabant komen huisvestingsproblemen voor doordat geitenbedrijven in deze provincie niet mogen bouwen of verbouwen voor de huisvesting van geitenlammeren. NGZO, LTO en ZLTO hebben dit probleem verschillende keren kenbaar gemaakt bij onder meer de Provinciale Staten.
Geitenhouders kunnen overigens zelf bijdragen aan het vermijden van problemen, door de geboortepiek in het lammerseizoen af te vlakken. Geboortespreiding vermindert de druk op de slachtketen op piekmomenten.
Voor 2024 worden de normen verhoogd. Dan dient minimaal 50 procent te worden grootgebracht tot ze geschikt zijn voor humane consumptie. Voor 2025 wordt dit 100 procent.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Dennis - Premier Petrol kooimaaier
Gebruikt, € 3.600
-
Hekamp 9 TANDS
1994, € 700
-
New Holland T7.190 PowerCommand
2019, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X380 (ZOB) #65646
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %