Coloradokever duikt op door zachte winter en laat pootseizoen

Veel aardappelpercelen in vooral Noordoost-Nederland worden getroffen door de coloradokever. Vanwege de zachte winter en late start van het pootseizoen meldt de aardappelkever zich vaker dan voorgaande jaren. Maar als telers op tijd zijn met hun bespuitingen, is de plaag volgens Delphy beheersbaar.

Coloradokever+duikt+op+door+zachte+winter+en+laat+pootseizoen
© Marcel Berendsen

'Wordt er in de winter een Elfstedentocht geschaatst, dan zal de druk van de coloradokever in het daaropvolgende groeiseizoen een stuk lager zijn', stelt Bert Huizinga vast. Hij is akkerbouwadviseur regio Noordoost bij Delphy. Coloradokevers overwinteren ondergronds op aardappelpercelen en dat gaat goed zolang de temperatuur niet te laag is. Daarna kunnen ze bovengronds schade aanrichten in de teelt.

'Zodra het een langere periode minstens 7 graden vriest, krijgt de kever het zwaar. Maar afgelopen winter heeft niet zolang achter elkaar gevroren', vervolgt Huizinga. Volgens hem wordt de hoge druk van de coloradokever dit jaar veroorzaakt door een combinatie van een zachte winter en een late start van het aardappelpootseizoen.

'De aardappelen kwamen dit jaar laat boven. Toen legden de aanwezige coloradokevers eitjes op het loof en werd het warm weer. Deze omstandigheden zorgden ervoor dat het plaaginsect zich hard kon uitbreiden. In nog minder dan een week kan dan een compleet perceel zijn opgevreten', legt de Delphy-teeltadviseur uit. Zowel de kever als de larve kan schade aanrichten. De aantasting is vaak groter bij een aardappelgewas dat grenst aan een perceel waar vorig jaar aardappelen stonden.


In de gaten houden

Huizinga adviseert aardappeltelers hun percelen goed in de gaten te houden op aanwezigheid van de coloradokever. 'Wacht met spuiten totdat de eerste larven erin zitten. Dan kunnen ze zich niet verder ontwikkelen en eitjes leggen, en is de kans op herinfectie een stuk kleiner.' Nederlandse akkerbouwers moeten volgens de Delphy-adviseur rekening houden met twee vluchten per seizoen van het plaaginsect.


Voor gangbare aardappeltelers zijn er volgens Huizinga vier insecticiden toegelaten met een (neven)werking op de coloradokever. Coragen is daarvan de belangrijkste. 'Spuit je op het goede tijdstip en onder de juiste omstandigheden, dan werkt het zeker', bevestigt hij. 'Deze middelen moeten wel toegelaten blijven om de aardappelteelt in de benen te houden.'

Fieldworkers in het Flevolandse Biddinghuizen ontwikkelde enkele jaren geleden de Colorado Beetle Catcher, maar dat ziet Huizinga niet als een praktische oplossing voor de gangbare aardappelteelt. Deze machine mept de kevers letterlijk uit de planten en verzamelt deze in vier rijen per werkgang. 'Zeker voor zetmeelrassen, die groot loof produceren en wat in elkaar zakken, is de machine al snel lastig om in te zetten.'


Hoge druk in bioteelt

Agrifirm meldt dat ook biologische akkerbouwers dit jaar te maken hebben met een hoge druk van de coloradokever in aardappelen. Volgens de landbouwcoöperatie zijn er wel grote verschillen in aantasting tussen percelen. 'Vooral op percelen die moeite hebben met de huidige groeiomstandigheden treffen we meer aantasting aan', constateert teeltspecialist biologische akkerbouw Yvo Kouwenhoven.



'Het lastige is dat het plaaginsect nauwelijks natuurlijke vijanden heeft die we kunnen inzetten bij de biologische bestrijding', vervolgt de Agrifirm-teeltspecialist. De vruchtwisseling heeft ook weinig effect op deze kevers, omdat ze ondergronds overwinteren en daarna nieuwe velden opzoeken. Voor de biologische teelt is een bespuiting met Neemazal T/S toegestaan. Dit insecticide werkt tegen de larven van de coloradokever. Telers mogen het middel maximaal twee keer per seizoen toepassen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    13° / 13°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    15 %
  • Woensdag
    9° / 5°
    95 %
Meer weer