'Meer kans op pensverzuring bij laag eiwit in rantsoen'

In rantsoenen met een laag aandeel eiwit neemt de kans op pensverzuring toe. Dat stelt rundveeonderzoeker Wilfried van Straalen van Schothorst Feed Research. Hij ziet vooral risico's wanneer dit eiwit onder de 150 gram komt.

%27Meer+kans+op+pensverzuring+bij+laag+eiwit+in+rantsoen%27
© Twan Wiermans

Het verlagen van het eiwitgehalte in het rantsoen is een manier om de ammoniakemissie te verlagen. 1 gram ruw eiwit per kilo droge stof minder komt grofweg neer op een 1 procent minder ammoniakemissie. Onder meer op De Marke en de Koeien & Kansen-bedrijven wordt hiermee geëxperimenteerd. Zo kwam De Marke vorig jaar uit op 148 gram ruw eiwit per kilo droge stof.

Toch is dat niet helemaal zonder risico, vindt Van Straalen: 'Wie minimaal 160 gram eiwit in het rantsoen hanteert, zal gemakkelijk melken zonder veel gezondheidsproblemen bij de koeien. Maar een hoger eiwitaanbod vergroot het stikstofverlies. Met 150 gram eiwit komen er wel meer uitdagingen.'


Een van die uitdagingen is volgens de onderzoeker een vergrote kans op pensverzuring. 'We zien dat een lager eiwitpercentage in het rantsoen voor metabole stoornissen kan zorgen. Eiwit voeren stimuleert de productie en voorkomt vervetting bij oudmelkte dieren. Die vervetting heeft effect op de stofwisseling in de lever. Daarnaast heeft eiwit een bufferend effect in de pens, waardoor met minder eiwit de kans op pensverzuring toeneemt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer