Sorghum heeft potentie, maar niet alle voordelen zijn bewezen

Sorghum wordt in Nederland gezien als een gewas met veel potentie als aanvullend voedermiddel in het rantsoen voor melkvee. Maar niet voor alle vermeende voordelen is bewijs gevonden. Dat het een sterke droogtetolerantie en hogere organischestofopbouw heeft, is bijvoorbeeld niet uit recent onderzoek gebleken.

Sorghum+heeft+potentie%2C+maar+niet+alle+voordelen+zijn+bewezen
© Patrick Coenen

Met de teelt van sorghum in Nederland wordt sinds enkele jaren ervaring opgedaan. Sorghum is een gewas in ontwikkeling. Het kan een goede aanvulling zijn in het melkveerantsoen, concluderen onderzoekers. Als afsluiting van de onderzoeken 'Sorghum als derde gewas in de melkveehouderij' en het Praktijknetwerk 'Sorghum ervaringen in de praktijk, Noord-Brabant' is nu een uitgebreide teeltbrochure verschenen.

Sorghum is een van oorsprong tropisch gewas dat lijkt op mais met lange bloeiende pluimen. In veel publicaties is te vinden dat sorghum voordelen biedt met betrekking tot bodemkwaliteit (structuur en organische stof), klimaatadaptatie (waterverbruik, overstromingstolerantie), nutriëntenefficiëntie (met name stikstofbehoefte), nitraatuitspoeling, lachgasemissie en ziektegevoeligheid. In teeltproeven is naar deze verschillende aspecten gekeken en de bevindingen zijn kort weergegeven in de brochure.

Besparen op beregeningskosten

Naast de vermeende voordelen waar geen bewijs voor is gevonden in de teeltproeven, zijn er ook voordelen die wel zijn bewezen. Er is een lager risico in de teelt bij droge periodes, met uitzondering van de kiemperiode. Er kan bespaard worden op beregeningskosten, want er is minder beregening nodig dan bij mais. Daarnaast is minder (kunst)mest nodig voor de teelt in vergelijking met mais. Ook op het gebied van diergezondheid zijn er mogelijk voordelen te halen.

In de brochure wordt ingegaan op de in Nederland beschikbare rassen, perceelkeuze, bemesting, het zaaien, onkruidbeheersing en gewasontwikkeling. Belangrijke kenmerken van de verschillende rassen, zoals vroegheid en opbrengst, maar ook de inzet van gewasbeschermingsmiddelen worden besproken. Verder is in de brochure informatie te vinden over de vochtbehoefte van het gewas op verschillende momenten in de ontwikkeling. Ook het moment van zaaien, bemesten en eventueel beregenen wordt behandeld.

Niet te droog inkuilen

Oogsten en hakselen van sorghum gebeurt met een maishakselaar. De voederwaarde van het product is afhankelijk van het sorghumtype, maar ook van het weer en het oogstmoment. Het is bij sorghum belangrijk niet te droog in te kuilen vanwege de hardheid van de korrels en de verteerbaarheid.

Sorghumkuil wordt graag opgenomen door melkvee en de melkproductieresultaten zijn goed. Qua kosten is de teelt van sorghum mogelijk iets gunstiger dan die van snijmais, maar de drogestofopbrengsten zijn vaak wat lager. Door veehouders wordt aangegeven dat het product door onvoorspelbare zomers teelttechnisch lastig kan zijn, maar dat het een welkome aanvulling is in het rantsoen.

Het onderzoek is uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut en Wageningen Livestock Research in samenwerking met Maatschap de Milliano-Meijer, Dusormil Sorghums, CZAV en DSV Zaden Nederland. Het is gefinancierd door Topsector Agri & Food, ZuivelNL, provincie Noord-Brabant en het Melkveefonds.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer