Ketenpartijen slaan handen ineen voor Nederlandse baktarwe
'Door knelpunten in de keten weg te nemen, kan het aandeel Nederlandse baktarwe in ons brood significant groeien', is de overtuiging van twintig ketenpartijen die starten met de publiek-private samenwerking Nederlandse Baktarwe.
Door de beperkte beschikbaarheid van baktarwe uit Nederland, wordt een beperkt aandeel van ons brood gebakken met graan van eigen bodem. Twintig partijen uit de graan-, meel- en broodketen gaan voor duurzaamheid en voedselzekerheid en starten de publiek-private samenwerking (PPS) Nederlandse Baktarwe.
'Willen we stappen zetten, dan moeten we een aantal kritieke knelpunten op meerdere plaatsen in de keten oplossen', zegt André Hoogendijk, directeur van BO Akkerbouw en penvoerder van de PPS. Wageningen University & Research doet de komende vijf jaar grootschalig onderzoek om de belemmeringen rondom Nederlandse baktarwe weg te nemen. In totaal wordt 3,6 miljoen euro gestoken in de PPS. Deze financiering komt vanuit de Topsector Agri & Food en het bedrijfsleven.
Van intentie naar actie
De PPS Nederlandse Baktarwe is deze maand officieel gestart en loopt door tot en met 2027. Het project komt voort uit de 'Intentie van Nijkerk: Wij gaan voor eigen graan', die vorig jaar maart werd onderschreven door 150 deelnemers aan de Themadag Granen.
Toen luidde het credo: 'Als alle schakels in de keten zich inzetten, kan het brood van Nederlandse bakkers in de toekomst standaard van eigen bodem komen.' Volgens Hoogendijk worden deze ambities nu omgezet in concrete acties.
De twintig ketenpartijen zijn BO Akkerbouw, Plantum, DSV zaden, Limagrain, RAGT, Saaten-Union, Semundo, Strube, Syngenta, Van der Bilt Zaden en Vlas, Wiersum Plantbreeding, Het Comité van Graanhandelaren, Agrifirm, CZAV, Van Iperen, Dossche Mills, Royal Koopmans en vanuit de bakkerijsector NBC, NVB en NBOV.
Zelfvoorzieningsgraad
In de graan-, meel- en broodketen leeft een sterke behoefte om meer zelfvoorzienend te zijn in de productie van baktarwe. Die behoefte is sinds de Oekraïne-oorlog verder gegroeid. De PPS sluit ook aan op de Nationale Eiwitstrategie, die tot doel heeft de komende jaren de zelfvoorzieningsgraad van plantaardige eiwitten te vergroten.
Verder is brood een belangrijke bron voor de dagelijkse eiwitbehoefte van mensen. Het zorgt voor 47 procent van de plantaardige eiwitinname. Hoogendijk: 'Nederlandse baktarwe is mogelijk, dat bewijzen een aantal succesvolle initiatieven. Vanuit deze ketensamenwerking kunnen we het aandeel baktarwe van eigen bodem verder laten groeien.'
Bakkwaliteit
Om tot een betere en constantere bakkwaliteit van Nederlandse tarwe te komen, worden binnen de PPS in samenhang verschillende routes behandeld. Zo zou een ketenanalyse moeten leiden tot een gedragen vergoedingssysteem voor de baktarweteelt dat recht doet aan de extra risico's en inspanningen van telers.
Daarnaast is een betere kwaliteitsbeoordeling onderdeel van de PPS. Dat moet resulteren in genoeg grote en uniforme tarwepartijen met voldoende bakkwaliteit. Volgens Hoogendijk is verdiepende kennis nodig om ook in jaren met minder gunstige teeltomstandigheden de aanvoer van goede kwaliteit baktarwe te kunnen garanderen. 'Deze en andere zaken pakken we de komende jaren op', besluit hij.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker Sherpa (LH) #25121
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor, compact 2026R (HG) #27680
Gebruikt, € 28.300
-
Stihl RT 5097.1
Nieuw, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6175R (LH) #25848
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %