'Terugredeneren over een kreupele koe'
In de agrarische praktijk houd ik mij veel bezig met kwesties die zich afspelen op de boerderij. Maar een niet onbelangrijk deel van de zaken gaat over datgene wat zich afspeelt buiten de erfgrenzen. Buiten het zicht van de boer. Dan heb ik het vooral over het moment dat vee wordt afgevoerd naar de slacht.
Er zijn weinig bedrijven in Nederland die zoveel worden gecontroleerd als slachthuizen. Vlees is een gevoelig product en er kan snel iets misgaan. Op grotere slachthuizen is zelfs permanent toezicht door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Wie het nieuws volgt, krijgt soms het gevoel dat er veel misgaat bij het slachten van dieren. Kijk je wat verder dan de nieuwsberichten, dan zie je dat uit de cijfers blijkt dat controles in slechts een klein deel leiden tot de vaststelling van overtredingen. Overigens staat een deel daarvan ook niet vast.
Ter illustratie, de cijfers over inspecties bij roodvleesslachthuizen in 2021 geven 39.734 controles weer met in totaal 336 mogelijke overtredingen. Je kunt constateren dat er in 2021 'honderden overtredingen zijn geconstateerd', maar tegelijkertijd ook schrijven dat slechts 0,8 procent van de controles leidde tot vaststelling van een mogelijke overtreding. Natuurlijk, iedere overtreding is er één te veel, maar soms is enige duiding wel op z'n plaats.
Een deel van de dossiers over die mogelijke overtredingen belandt op mijn bureau. Vaak betreffen het veehouders die aankloppen met een opgelegde boete voor het overtreden van de transportregels.
Er zijn weinig bedrijven in Nederland die zoveel worden gecontroleerd als slachthuizen
Alleen dieren die geschikt zijn voor het voorgenomen transport, mogen worden vervoerd. Gewonde, zwakke en zieke dieren worden niet in staat geacht te worden vervoerd, vooral in het geval wanneer de dieren niet in staat zijn zich op eigen kracht pijnloos te bewegen of zonder hulp te lopen.
Een NVWA-inspecteur controleert dit vaak pas achteraf. Dat wil zeggen, tijdens of nadat het vee is uitgeladen op het slachthuis. Wanneer er dan bijvoorbeeld een kreupele koe uit wordt gehaald, rijst de vraag of deze al kreupel was toen de veehouder het rund aanbood voor transport. Wanneer de NVWA die mening is toegedaan en daarvoor een boete aan de veehouder wil opleggen, moet de NVWA aantonen dat de kreupelheid al aanwezig was, toen het de klep opliep op het erf bij de veehouder.
Een kwestie van terugredeneren dus, waarbij de redenering van de NVWA helaas niet altijd overeenkomt met de werkelijkheid. Maar let wel, alleen met een goed onderbouwd tegengeluid maak je kans de boete van tafel te krijgen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Grasshopper 526V52 Zeroturn
Gebruikt, P.O.A.
-
Valtra Valmet Pateer trekhaak
Gebruikt, P.O.A.
-
Kubota M7131
Gebruikt, P.O.A.
-
Cappon 2 schaar wentelploeg
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %